torstai 30. lokakuuta 2014

Halloweenaskarteluja

Halloween lähestyy tai oikeastaan Toivon synttärit. Tänään on se oikea synttäripäivä niisk, mutta juhlat pidetään taas pyhäinpäiväviikonloppuna. Halloween-teemalla mennään jälleen, kuten viime vuonna ja edellisenä. Vaikka olin aikaisemmin sitä mieltä, että hämähäkinseitit on jo niin nähty, jaksan edelleenkin innostua niistä. Ja lapset myös. Siis seittikaupassa ollaan jo käyty, vaikka seitit laitetaankin vasta lauantaiaamuna - kissasyistä.

Askartelujen kanssa meinasi vähän mopo karata käsistä. Lomalla askarreltiin lasten kanssa jotain, tällä viikolla olen tehnyt itse ja Tyynen kanssa vähän lisää.

Tyyne teki Toivolle synttärikortin perinteisesti värittämällä, leikkaamalla ja liimaamalla. Samalla kertaa tyttö askarteli synttärilahjaksi lepakon, leikkaamalla ja piirtämällä. Aikuisen apua tarvitsi vain nitomisessa ja kepin hakemisessa. Korttikuvassa myös Toivolle ostetut lahjalegot.





Syyslomalla tehtiin lasten kanssa pieniä kurpitsoita sekä lepakoita. Kurpitsat on tehty silkkisavesta (tuo nimi tulee suoraan suomentamalla purkin kyljestä, oikeaa nimeä en vaan muista millään). Eli massapallojen ympärille pyöriteltiin tuota 'savea' ja kieritettiin vihreästä rautalangasta kanta. Lepakot on tehty valmiisiin puisiin perhosvartaloihin, joita saa askartelukaupasta. Vartalot maalattiin, leikattiin siivet mustasta pahvista ja ripustettiin roikkumaan. Helppoa tehdä lasten kanssa. En yleensä erityisemmin pidä näistä valmiista askartelukaupan jutuista, mutta nämä oli ihan kivat. Kumpikin askarteluidea on pongattu Sinellistä.







Toisenlaisen lepakon tein ompelemalla. Materiaalina on vuorikangas ja vartalo on täytetty kangassilpulla. Siipien tukena on kankaiden välissä pahvi.

Musta tyllikranssi on tehty tietenkin tyllistä. Pajusta kieputetun kranssipohjan päälle kieputin mustaa joustavaa kangasta. Tyllit leikkasin suikaleiksi (noin 5 x 12 cm) ja usean suikaleen nipun kiinnitin keskeltä rautalangalla kranssiin.





Ensimmäistä kertaa ikinä tein kuistille kurpitsalyhdyn. Olikin yllättävän helppoa. Ainoastaan nuo silmien ja suun kohdistukset meni näin ensikertalaiselta vähän pieleen, mutta ensi kerralla olen jo paljon viisaampi.




Idean irtokäteen sain myös Sinellistä. En ole todellakaan mikään kolmiulotteisten asioiden muovaaja, mutta tästä tuli kuitenkin ihan kelpo käsi. Ensin kieputin kipsinauhaa oman käden ympärille. Otin tekeleen pois kädestä, kun se oli vielä pahasti kesken ja työnsin sen sisälle talouspaperirullapahvin. Jatkoin käden paikkaamista pienemmillä ja kapeammilla kipsinauhan palasilla. Oli aika sotkuista puuhaa. Sen jälkeen käsi kuivui pari päivää. Kuivaa kipsikättä muokkasin struktuurimassalla lisää. Kieputin myös sen ympärille punaiseksi värjättyä sideharsoa. Taas käsi kuivui vuorokauden. Lopuksi maalasin sen akryyliväreillä. Käsivarren reiän peitin lopulla silkkisaven palasella ja maalasin suoraan senkin päälle. Tästä tuli aika hyvä puliukon kuolioon mennyt verinen käsi. Olisi pari hyvää temppua takataskussa käden kanssa, mutta ainakin Tyyne pelkää sitä jonkin verran eli katsotaan nyt temppuilenko vai jätetäänkö käsi lojumaan naksukupin viereen.





Mustaksi maalattuihin taloihin tuli idea eräästä blogista. Rakennusjätepuupalikat sahattiin sopivan muotoisiksi ja kokoisiksi, maalattiin liitutaulumaalilla ja liiduilla kirjoitettiin böö. Yksinkertaista ja helppoa. Jouluksi niihin voi kirjoittaa vaikka jul. Tällä hetkellä taitaa tekstinä olla öbö. Eli on monikäyttöinen koriste.




Eniten aikaa ja miettimistä vienyt halloweenaskartelu on noita. Viime vuonna eteisessä roikkui haamu: massapallo johon olin piirtänyt silmät ja sen päällä oli valkoista sideharsoa. Sama pallo roikkui tänäkin vuonna pari päivää keittiössä jossa se alkoi pikku hiljaa muotoutua noidaksi. Muutama kerros punaiseksi värjättyä sideharsoa valkoisen teessä värjätyn harson alle. Hattu ommeltu pellavasta ja täytetty kangasriekaleilla. Vartalo ommeltu myöskin pellavasta ja pellavavartalon sisällä lisää punaista sideharsoa. Kaulassa pari kieppiä huovutettua narua, vanha kaulahuivi ja koru. Käsiksi pujotettiin keppi. Lopuksi maalasin sotkuja hattuun, vartaloon ja sideharsoihin sekä tein kasvot. Tämäkin on ihan kelpo halloweenkoriste, joka pääsee käyttöön myös pääsiäisenä.







Nyt saa halloween tulla - olen valmis.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Kaksi paitaa

Toivon pitkähihaisten trikoo/collegepaitojen tilanne on ollut huolestuttavan huono koko syksyn. Noita ekaluokkalaiskokoisten poikien vaatteita on kirpputorilta melko hankala löytää - ainakaan ehjiä, siistejä tai ei-venyneitä-vanuneita. Yhden löysin, yhden ostin uutena, mutta edelleen tilanne oli huono ja poika on saanut mennä kouluun vähän liian lyhythihaisten pitkähihaisten puseroiden kanssa.

Nyt tilanne helpottui, kun sain vihdoin viimein ommeltua pari pitkähihaista teepaitaa valmiiksi. Joista tuo toinen on jo valmiiksi liian pieni. No, se tuli leikattua puseroksi jo keväällä, silloin sopivan kokoinen paita kaavana. Eipä se mitään. Menee se vielä pari kuukautta - ehkä. Ja jää nyt ainakin yksi ehjä ja tahraton ekaluokkalaiskokoinen paita odottamaan Tyyneä.



Norsukangas ostettu keväällä Kärkkäiseltä. Kaavana vanha trikoopaita. Krokotiilikangas ostettu myöskin viime keväänä Lapsimessuilta. Sen kaavan piirsin vanhasta käsityölehdestä. Kaava oli muuten hyvä, mutta ohjeen mukaisella ja kokoisella resorilla tuli löysä ja venähtänyt kaula-aukko. Pikkuisen ärsyttävää, kun ihan oikeassa käsityölehdessä annetaan ohjeet, jotka pilaavat vaatteen ja joiden takia joutuu purkamaan. Mutta nyt puserot on hyvät ja saajakin tykkäsi. Se on parasta.


sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Syysloma

Kulunut viikko oli koulujen syyslomaviikko ja samalla syyslomaa kaikista kerhoista ja harrastuksista. Mitään suuria suunnitelmia meillä ei viikkoa varten ollut. Aika paljon mentiin saman kaavan mukaan kuin viime vuonna. Paljon ulkoilua, haravoimista, ystävien ja kaverien tapaamista, laavuretki, piparkakkujen leipomista, askartelua, piipahdus Lahden satamassa ja kirjastossa, pyöräretkiä ja käynti Launeen perhepuistossa. Vain yhtenä päivänä lapset nahistelivat koko päivän ja hankkivat itselleen ties minkälaisia rangaistuksia. Muut päivät kuluivat tavalliseen tapaan, vain pienillä kiistoilla tai jopa ihan ilman kärttyilyä. Pidettiin perinteinen jokavuotinen lentokoneenrakennuskilpailu, olen ommellut ja purkanut, mies pesi uunin ja lapset ovat lukeneet paljon ja näköjään kirjoittamistakin on harjoiteltu.











Laavuretki tehtiin hiukan epäonnistuneesti Lapakistoon. Epäonnistuneesti siksi, että meillä oli jonkin verran navigointiongelmia ja ilta läheni. Päätettiin jättää Sammalistonpolku kiertämättä ja tyydyttiin paistamaan makkarat heti ekalla nuotiopaikalla. Mukavan tuntuinen paikka, vaikka hyytävässä tuulessa meinasi sormet jäätyä. Ensi kerralla lähdetään aikaisemmin päivällä ja kierretään koko reitti ja varataan kuivia käsineitä tarpeeksi mukaan.











Ystävä vei lapset yhtenä päivänä Heurekaan, eli minullakin oli syyslomaa kahdeksan tunnin ajan. Lähdettiin miehen kanssa kirpputoriostoksille kun kerrankin sai mennä rauhassa. Löytyi paljon hyviä vaatteita lapsille, etenkin kivat talvitakkilöydöt ilahduttivat. Tosin muutamat vaatteet haisivat voimakkaasti pesu- tai huuhteluaineelle ja menee taas tosi monta pesua, että haju haihtuu pois. Nyt täytyy vain kestää, että koko vaatekaappi haisee pesuaineelle jonkin aikaa.

Hyvien vaatelöytöjen lisäksi mukaan tarttui vähän pikkutavaraa itselle ja muutama joululahja. Löytyi taas kiva emaliastia ja Aarikan peltipurkki. Ostin myös Riihimäen Lasin ilvespurkin, vaikka niitä jo ennestään onkin. Tässä oli mukana hyväkuntoinen kansi, joka houkutteli ostamaan. Nallekangas tarttui mukaan, vaikken noista lastenkuvioista pahemmin välitä. Tämä nyt oli vähän kiva ja hintakin oli kohdillaan. SPR:n Kontti-tavarataloon laitettiin juuri joulutavaroita, kun mentiin sinne ja pakkohan se oli joulukoristepöytäkin käydä läpi. Sieltä löytyi uusi joulutonttu kuistille vanhan rikki menneen tilalle. Edellinen oli keraaminen tonttu, joka oli maalattu spraymaalilla valkoiseksi. Se hajosi ehkä siksi kun ei kestänyt pakkasta, mutta tämä ei ole keramiikkaa ja pitäisi kestää ehjänä. En osaa yhtään sanoa miltä vuosikymmeneltä se on, mutta ulkonäön ja materiaalien perusteella ei ole ihan tätä vuosisataa. Hauska se ainakin on.







Kirpputorikiertelyn lisäksi käytiin syyslomalla puolustusvoimien käytöstä poistetun tavaran myyntipäivillä. Täällä oltiin koko perhe. Lahdessa olevan Hämeen rykmentin toiminta loppuu tänä vuonna ja myytävänä oli kaikenlaista tavaraa ja vaatetta. Me mentiin sinne tietysti heti ekana päivänä heti yhdeksältä, että päästiin siihen pahimpaan ruuhkaan. Se ei haitannut, koska sitä osattiin odottaa, mutta kyllä siellä oli muutama kyynärpäätaktiikalla etenevä mummo ja kassajonon pituudesta valittava pappa. Vertailun vuoksi on pakko sanoa, että lapsista kumpikaan ei narissut jonottamisesta. Ostoskoriin tarttui muutama joululahjan ja vaatteen lisäksi hanallinen vesikanisteri, jauhokauha (kissanraksukauhaksi), lääkintälaatikko (sohvapöydäksi ja lankojen säilytykseen) sekä maihinnousukengät. Oikein hyviä ja tarpeellisia löytöjä. Erityisen iloinen olen valmiiksi lankatuista kotimaisista kengistä. Harmittamaan jäi, kun hävittäjät jäivät ostamatta.







Oli mukava ja vauhdikas syysloma. Ja vähän näyttää siltä, että ei paljon menot vähene, kun kalenteria katsoo. Normiharrastusten lisäksi on minulla marraskuun ajan oma harrastus ja vähän muitakin ylimääräisiä juttuja. Eli luvassa on tiukkaa aikataulussa elämistä ainakin seuraava kuukausi.

torstai 23. lokakuuta 2014

Ruukutuspöytä

Monta vuotta olen laittanut kukat ja siemenet ruukkuihin huonossa asennossa kottikärryissä tai rappusilla. Tai tiskannut ruukut ynnä muut pihan tavarat selkä kipeänä saavissa. Nyt vihdoinkin sain ruukutus/tiskipöydän pihalle.



Tiskipöytä löytyi kirpputorilta, jalat ovat pihalta puretun vajan runkotolpat, muu puutavara on laajennuksesta jäänyttä ylijäämäpuuta ja ritiläkori on dyykattu roskalavalta. Pöydän jalkojen alla on jostain piharakentamisesta jäänyttä kestopuuta, että pöytä kestäisi pidempään kuin kymmenen vuotta.

Tiskialtaasta on tarkoitus vetää vielä viemäriputki takana olevaan kivikkoon, ettei vedet valu jaloille, mutta putki laitetaan vasta keväällä. Samoin keväällä on tarkoitus maalata pöytä sekä laittaa ripustuskoukkuja ja nauloja. Myös jonkinlainen tulppa altaaseen on etsinnässä. Pöytä on kyllä jo aivan käyttökelpoinen ilman viimeistelyjäkin. Tosin tänä syksynä en sitä itse enää tarvitse - lapset kyllä leikkivät siinä, joten ei se ihan tyhjän panttina pihalla seiso.







keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kaikenlaisia käsitöitä

Piti tehdä kooste parista pienestä käsityöstä ja askartelusta, mutta löysin koneelta kuvakansion, jossa oli muutama pikkukäsityö viime joululta asti päivittämättä. Melkein järkytyin, mutta koska ne ovat vain ihan pikkujuttuja, niin siksi vain melkein. Laitetaan ne nyt tähän samaan sekalaiseen joukkoon.

Joukkonen sekalaisia tiskirättejä langoista, joiden merkit ja koostumukset ja ohjeet eivät voi enää mitenkään olla muistissa. Noista tiskiräteistä sininen on muistaakseni mennyt häälahjapakettiin tai sitten siihen meni se toinen sininen ja tämän olen antanut jollekin muulle tai sitten se on vielä jossain omassa säilössä. En muista enää. Kolme rullassa olevaa meni Toivon eskariopelle ja kouluavustajille kevätlahjapakettiin.





Keväällä ompelin Toivolle koristetyynynpäällisen ja patjan päällisen Ikean kankaista. Patjana on vauvasängyn patja, joka ei ollut koskaan vauvasänkykäytössä, mutta nyt uuden  päällisen saamisen jälkeen on ollut ahkerassa leikkikäytössä. Uusi päällinen on jo pestykin pariin kertaan ja taitaa tälläkin hetkellä olla pyykissä. Otin tuolloin kevällä Toivon huoneesta kuvia ja olin varmaan ajatellut päivittää siistiä huonetta blogiin asti, mutta enpä näköjään muistanut. Tällä hetkellä sänky on mullin mallin, lattiamattona on hujan hajan Aku ankkoja, komerosta putoaa tavarat päälle kun oven avaa ja pöytä on täynnä pikkuautoja ja legoja ja jossain seassa on aapinen ja matikan kirja. Se on kai lahjottava lapset siivoamaan huone.





Pisimpään päivitystä odottanut askartelu on olkihimmeli, jonka tein jo ennen viime joulua. Kuvastakin näkee, että joulukalenterista on avaamatta vielä ainakin kahdeksan luukkua. Tuossa samassa paikassa se on roikkunu siitä asti ja jostain ihme syystä sen alimmainen kuutio on hajonnut. Liekö kissalla osuutta asiaan. Se on kuitenkin tarkoitus korjata vielä ennen joulua ja suihkuttaa ja siirtää toiseen paikkaan.

Olen joskus vuosia sitten hankkinut himmelineulan ja sen avulla tuon tekeminen oli ihan helppoa. Ohuista pilleistä haluaisin kokeilla värikästä himmeliä, mutta vielä en ole ehtinyt pillikauppaan saakka. Olkien kanssa kun on se halkeamisen ongelma, pillit ehkä pysyvät paremmin ehjinä valmistusvaiheessa.





Tämän syksyn pikkuaskarteluihin kuuluu Toivolle virkattu kännykkäpussi. Poika itse pyysi sellaista (koska Villellä ja Kallella ja Ellalla ja ties kellä kaulapussi jo on) ja tottahan se on silloin tehtävä. Ei mikään taidonnäyte, mutta hoitaa hommansa loistavasti. Jämänallea, nappi Virosta, tähti laatikon pohjalta ja on muuten pimeässä hohtavaa laatua.



Toivon tulevia synttäreitä varten askarreltiin kutsukortteja. Poika piirsi pahviin hämähäkinverkon ja kortin kulmaan ripustettiin viime kekkereistä jääneitä hämähäkkejä. Kuoret on ommeltu tapetinjämistä.





Tyynelle innostuin neulomaan baskerin, kun löysin ohjeen käsityölehtikasasta. Ohje on leikattu jostain lehdestä, joten tästäkään ei nyt ole tämän tarkempaa infoa, mistä ohje on alunperin. Minun käsiala ei sopinut tämänkään ohjeen kanssa lainkaan yksiin. Ohjeen mukaisella silmukkamäärällä tuli niin iso, että oli minullekin iso. Mutta koska Tyyne tykkää tästä, ompelin käsin reunukseen muutamia kerroksia kuminauhalankaa ja hattu pysyy hyvin päässä. Varsinkin kun alla on kypärämyssy.

Raidoitus myssyyn, jossa on ensin paljon silmukoiden lisäämisiä ja heti kohta vähentämisiä ei ollut viisas ajatus. Ainakin nuo kahden kerroksen raidat näyttävät hölmöiltä ja langanvaihtumiskohtaa en saanut siistiksi. Tyyne halusi itse myssyyn tupsun, kukan ja heijastimen. Aika monta elementtiä, mutta olkoon. Heijastimen olisi pitänyt olla sellainen narun päässä roikkuva, mutta se olisi ollut minulle aivan liikaa. Pitkän keskustelun ja kaupankäynnin jälkeen tyttö tyytyi tuohon kukassa olevaan heijastintäppiin. Itselleni annan tästä arvosanaksi korkeintaan tyydyttävän, mutta Tyynelle tämä on käyttömäärän perusteella täyden kympin hattu.