maanantai 27. kesäkuuta 2016

Juhannus Ahvenanmaalla

Aletaan lipsua mökkijuhannusperinteestä kun oltiin jo toista kertaa juhannus jossain muualla. Tosin retki juhannuksena on meillä aina ollut perinteenä ja nyt tehtiinkin koko juhannuksen ajan kestänyt retki.

Torstaina lähdettiin aamuyöstä ajelemaan Turkuun laivalle. Laivamatka oli sellainen tavallinen. Käytiin kaupassa, lasten leikkipaikassa ja kannella. Minä virkkasin ja mies näpelsi puhelinta, lapset tekivät jotakin. Erityisen mainittavaa on se, että ihan ekaa kertaa ikinä missään laivassa tai hotellissa tai missään oli aamupalapuffetissa tomaatit siivutettu eikä ikäviä isoja paloja. Arvatkaa kenen lautaselta löytyi kunnon kasa tomaattia.

Ahvenanmaalla oli aurinkoista, mutta ei erityisen kuumaa. Kierreltiin saapumispäivänä Maarianhaminassa. Tehtiin vähän ostoksia ja syötiin hyvin ja käväistiin leikkipaikalla.

Leirintäalue, minne majoituttiin, sijaitsi Bomarsundissa. Ihan ok paikka, vaikka en erityisesti pidä kolikkoautomaattisuihkuista. Neljässä minuutissa ehtii kyllä hyvin pestä kaksi tyttöä, mutta kerran jouduin tyytymään osin kylmään veteen. Pystytettiin majoite asuntovaunuille tarkoitetun pistorasian viereen ja otettiin korvaukseksi kylmästä vedestä vähän sähköä.

Kävelymatkan päässä leirintäalueesta oli Bomarsundin rauniolinnoitus. Suurin Ahvenanmaalle koskaan tehty rakennelma, joka tuhoutui Oolannin sodassa. Lapsista erittäin mielenkiintoinen paikka, äidistä aivan liian vaarallinen. Verenpainetta tasattiin linnoituskierroksen jälkeen katsastamalla lähistön lampaat.









Juhannusaatto oli pilvinen, mutta aika lämmin. Vettä ei satanut. Lähdettiin ruokakauppakäynnin kautta katsomaan Maarianhaminaan Ahvenanmaan perinteistä juhannussalon nostamista. Katsottiin vain se nosto-osuus ja iloisten ruotsalaisten laulujen laulamisen alkaessa poistuttiin paikalta. Mies lähti lasten kanssa käymään laivamuseo Pommernissa ja minä istuskelin puistonpenkillä virkkaamassa. Kaikilla oli mukavaa.

Kahville ajeltiin Ahvenanmaan eteläkärkeen Järsön saarelle. Siellä oli tosi viehättävä kahvila Stickstugan, jonka alueella oli yksityispiha ja kasvihuone, joita sai käydä katsomassa. Kahvilan yhteydessä olisi ollut myös putiikki, jossa oli myytävänä käsitöitä ja lankoja, mutta se oli valitettavasti suljettu. Piha-alue oli tosi kaunis ja muistoksi sieltä tuli filmirullallinen valokuvia ja ideoita omaan pihaan.

Seuraavaksi poikettiin vilkaisemaan ulkoilmamuseo Jan Karlsgårdenia. Siellä olisi ollut Ahvenanmaan suurin juhannusjuhla salon nostoineen, mutta ei jääty juhlimaan. Kierrettiin pikaisesti alue, se ei ollut kovin kiinnostava. Nähtiin taas lampaita ja lähdettiin juhlistamaan juhannusaattoa leirintäalueelle. Eli kerättiin kukkia, leikittiin, grillattiin ja peseydyttiin neljässä minuutissa.











Juhannuspäivä oli aurinkoinen ja helteinen. Aloitettiin retkeily käymällä Kastelholman linnassa. Siellä oli järjestetty lapsille kiva aarteenetsintä, joka piti lapset vauhdissa koko kierroksen ajan. Vähän turhan kovassakin vauhdissa.

Linnasta ajeltiin Ahvenanmaan pohjoisosiin kiertämään Peikkopolku ja katsastamaan Getan luolat. Kivaa hommaa helteellä. Peikkoja ei nähty, mutta luolat löydettiin.

Ajeltiin taas Maarianhaminaan kahville, koska se kahvila, jonne meidän oli ensin tarkoitus mennä, olikin suljettu. Käveltiin samalla hiukan satamassa ja katsastettiin hauskat Nabbenin venevajat. Venevajojen välittömässä läheisyydessä nähtiin jo kolmannen kerran lampaita.

Käytiin taas kahvilla, ajeltiin sellaisessa paikassa, että päästiin menemään lossilla ja liukasteltiin kalliolla meren rannalla. Leriruokaa ja neljän minuutin pesut. Siinä se päivä sitten olikin.

 








Sunnuntaina aamupalan jälkeen pakkailtiin teltta autoon ja lähdettin ajamaan kohti Maarianhaminaa. Käytiin ihastelemassa Hilda Hongellin suunnittelemia kauniita puutaloja, jonka jälkeen katsastettiin Lilla Holmenin linnut. Riikinkukkoja oli ainakin kymmenen ja papukaijojakin enemmän kuin Heinolan lintutalossa.

Sen jälkeen tehtiin vielä Saltissa pikaiset tuliaisostokset ja lähdettiin laivalle ja kotiin.

Ahvenanmaa oli ihana paikka ja tykättiin kaikki tosi kovasti. Olen käynyt kaksi kertaa aikaisemminkin, mutta vain pikaisen vierailun. Nyt nähtiin saarta vähän laajemmin. Meri oli lähellä joka paikassa. Vaaleanpunaisia ruusuja oli joka paikassa. Lampaitakin tuntui olevan kaikkialla. Vielä jäi saaren länsipuoli kiertämättä. Sinne sitten ensi kerralla.





Tuliaisiksi ostin lankakaupan alelaaripuuvillaa. Laivalta löytyi Peppi-emalikuppi ja tietysti suklaata. Saltista löytyi ihana pienehkö tilkkutäkki. Paikallista käsityötä, tosi taidokkaasti tehty ja juuri oikean värinen. Recycled by Diddi. Ihan en täysin usko koko täkin olevan kierrätysmateriaalia. Ihan tilkkutyökankaista tuo on tehty ja vaikea keksiä, mistä niitä saisi kierrätettynä ja jotenkin toisessa kohteessa ensin käytettynä. Täkin taustapuoli oli tehty myös tilkuista, tosin paljon isommista. Niistä voisi osa olla vanhoja lakanoita ja tyynyliinoja. Mutta ei ihan sentään koko täkki, vaikka ihana onkin. 

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Hamahelmiaskartelua

Innostuin pitkästä aikaa askartelemaan hamahelmillä, koska löysin netin syövereistä pari hauskaa ideaa. Innostus jakaantui lapsillekin ja heidän tehtaansa on parissa päivässä tuottanut myös vinon pinon valmiita töitä. Silitysjonossakin on muutama.

Lapsilta tulee usein sydämiä ja nìitä on kertynyt sen verran paljon, että saisin varmaan yhdistettyä niistä jotain kivaa.

Tällä kertaa minä tein pari robottia, rautalangasta käännetyn tekstin sekä mehulasin päällisiä. Tai voi niitä lasinalusinakin käyttää. Nyt ei pääse ampparit lasiin kun juo pihalla.






tiistai 21. kesäkuuta 2016

Retkiä omassa kaupungissa

Ollaan tällä viikolla retkeilty Lahdessa kahdessa eri kohteessa. Kahdessa hyvin erilaisessa paikassa. Mitään eväsretkiä nämä eivät olleet, vaikka eilisen retken jälkeen meille tarjottiinkin kakkua ja teetä.

Vanhan hylätyn koulurakennuksen ympäristö rakennuksineen oli mielenkiintoinen, vaikka hiukan karmiva. Päällimmäisenä mieleen jäi ihan joka paikassa olevat lasinsirpaleet.





Vanhan tilan kauniissa pihapiirissä ollut kotimuseo puolestaan oli aivan toisenlainen retkikohde. Kauniissa vanhassa aittarakennuksessa oleva huone on tehty museoksi, jonne on kerätty talon historiasta kertovaa esineistöä. Tosi viehättävä paikka.






sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Vihdoinkin vettä

Nyt on satanut neljänä päivänä peräkkäin. Vihdoinkin. Meillä on viimeksi satanut oikeasti huhtikuussa. Sen jälkeen on pari kertaa tullut muutama milli ja se ei paljon puutarhassa iloa tuo. Vain kotilot villiintyvät. Nyt on vesimittarissa 50 mm, jos suunnilleen oikein osaan katsoa. Kun se mitta-asteikko loppuu jo neljäänkymppiin.

Kaikki räystäiden alla olleet vesiastiat ovat täynnä, mitä ne eivät ole vielä tämän kesän puolella olleet kertaakaan. Hain vesiastioiksi jopa parit ylimääräiset ämpärit siitä ilosta kun sitä vettä nyt kerran saatiin.

Sadepäivät ovat saaneet kissat pysymään sisällä. Joidenkin sadetaukojen aikana kaikki lähtevät yhdessä ulos. Ihmeellistä miten ne tietävätkin, että nyt just on taukoa sateessa. Ainoastaan Aamu on viettänyt sateellakin paljon aikaa ulkona. Nukkumalla kuistin tuolilla.

Perunan varret kurkkaavat saavissa, kurpitsat ovat kasvaneet silmissä ja pieniä keltaisia keräskurpitsavauvoja on paljon. Perunoista ei ollut ennen sateita näkyvissä mitään. Ja vettä en niille tietenkään antanut, vaikka ovat pelkässä saavissa, eivätkä maassa. Koska perunoillehan ei saa antaa vettä kuin vasta kattilassa.


Tällä hetkellä puutarhassa kukkii erilaiset kurjenpolvet, tapaninsyreeni ja ruohosipuli sekä koivuangervo levittäytyy valkoisena parissa eri paikassa. Ja näiden lisäksi kukassa on iiriksiä, ajuruohoa, rikkoja ja vähän jotain muutakin.

Ihan kohta kukkii laukat ja likusterisyreeni, jonka kukintaa erityisesti odotan. Ja myöskin osa pioneista on nupussa. Siirsin melkein kaikki pionit pari vuotta sitten ja olin varma, että saan odottaa kukintaa useamman vuoden, mutta eipä sentään.

Vaikka vettä on tullut paljon, mikään ei ole mennyt lakoon. Muutama nuori puu on taipunut, mutta nousee varmaan heti kun oksat kuivuvat. Sade on ollut just sopivan tasaista.