sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Puutarhan syyspuuhia

Puutarha on tänä kesänä saanut olla aika omillaan ja sen valitettavasti kyllä huomaa. Tai sanotaan näin, että itse sen huomaan. Syyskuisen etupihan siistimisen jälkeen en ole ajatustakaan puutarhalle antanut. Tosin niin usein on satanut ja joka kerta, kun olisi vähänkin parempi keli, on ollut muuta. Näin lokakuussa on mielenkiinto jo enemmän käsitöissä ja muussa ulkoilussa kuin puutarhassa.

Mutta tänään olen viettänyt koko päivän pihalla. Piti olla kaunis syyspäivä, mutta paria hyvin lyhyttä auringonpilkahdusta lukuun ottamatta, on taivas pilvessä ja pieni sadekuurokin osui kohdalle.

Syyspuuhiin kuului kasvulavojen ja ruukkujen siistiminen ja raivaussahalla perennojen alas leikkaaminen. Annoin mennä surutta nekin vielä hiukan kukassa olevat perennat. Ainoastaan konnanyrtin jätin vielä kukkimaan. Leikkasin alas myös pallohortensiat ja tuoksuvatukat.

Koko piha on käyty raivaussahalla läpi, mutta vain puoli pihaa ehdin siitiä muuten. Perennan varsien peräkärryyn viemisestä huolehti ekaluokkalainen. Oli kyllä niin reipas ja aika ajoin jopa minua innokkaampi hommaan, että oli pakko palkita tuntuvalla palkkiolla. Tästä ei ihan eurolla sevitty.

Vaikka perennat on nyt katkottu ja poistettu, ei puutarha mitenkään paljaan näköiseksi jäänyt. Hortensioissa on vielä kukkia ja monessa pensaassa kauniit värikkäät lehdet. Näyttää kauniimmalta ja siistimmältä. Nurmikko pitää vielä kerran ajaa ja sitten voin varmaan tarttua jo haravaan.
6 kommenttia:

 1. Vaikuttaako alasleikkuu mitenkään pallohortensian kukintaan? Olen leikellyt keväisin versojen kärjet mutta helpottaisi leikata tapiksi talveksi.
  Sulla on ollut ahkera sunnuntai, minä vein muutamia verkkoja paikoilleen ja leivoin vadelmapiirakkaa, siinä sunnuntain saavutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vaikuta kukintaan muuten kuin kukat saattavat olla isompia alaskeikatuilla. Vuosia sitten luin jostain, että pallohortensian voi leikata alas vaikka joka vuosi kun sillä ainakin näillä meidän leveysasteilla tuppaa usein ne versot paleltumaan talvella. Olen aina leikannut ja vanhin pallohortensia on jo 15 vuotta. Tänä kesänäkin on ollut ihan jalkapallon kokoisia kukkia. Yleensä leikkaan syksyllä, joskus jää kevääseen. Suosittelen.

   Oli kyllä niin ahkera sunnuntai, että maanantaina ei sitten mitään tarvinut tehdäkään :D

   Poista
 2. Ihanan syksyiset kuvat! Kuten edellä Katja, mietin myös tuota pallohortensia alaleikkausta. Onko se silti lähtenyt hyvin kasvamaan keväällä ja kukkinut syksysllä? Itse leikkelen pallohortensian oksat keväällä 1. lehtisilmun yläpuolelta, eli aika vähän lyhennän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joka syksy kukkii alasleikkuusta huolimatta ja hyvin. Toissa kesänä kukki vähemmän, mutta silloin kukki kaikki normaalia vähemmän johtuen kai siitä kurjasta edellisestä talvesta. Leikkaan siis pallohortensian aina alas asti joko syksyllä tai keväällä.

   Poista
 3. Kuulostaa hyvin vietetyltä syyspäivältä! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli hyvä ja pitkä päivä. Lapsikin auttoi melkein koko päivän ja ilmoitti, että huomenna jatketaan. Ei jatkettu eilen kun satoi, tytöllä oli kaveri enkä mä kyennyt. Tänään näyttää auringolta, mutta tytölle taas tulossa kaveri, joten ehkäpä vaata loppuviikolla jatketaan 😁

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)