maanantai 2. kesäkuuta 2014

Puutarhassa nyt

Puutarhassa tapahtuu muutosta näin alkukesästä hurjaa vauhtia. Jos pariin päivään ei käy tekemässä mitään tai edes patsastelemassa, on muutos selvästi havaittava. Kovin paljon en ole mitään tehnytkään. Istuttanut onnettomat tomaatit ja kylvänyt herneet. Kerännyt kotiloita ja levittänyt kotilomyrkkyä. Kitkenyt ja nyppinyt. Laittanut tukikeppejä ja merkinnyt kepeillä paikkoja, joihin on istutettava jotain. Tänään leikkasin kuivia oksia pensaidanteista. Huomasin ne kun jouduin sukeltamaan aitojen sisälle, kun Arvo karkasi tänä aamuna ja kiipesi puuhun. Jouduin kiipeämään perässä noutamaan kissan, kun se naukui siellä niin surkeasti eikä tiennyt miten olisi tullut alas.

Pihlajan kamala haju levittäytyy etupihalle tervetulotoivotuksena meille tuleville. Onneksi lännenhopeapensaan vaatimattomat, mutta sitäkin voimakkaammin tuoksuvat kukat peittävät pihlajan lemun alleen. Lännenhopeapensaita oli mummolan pihalla ja sen tuoksu tuo aina lapsuuden mieleen.

Sammalleimut kukkivat runsaasti, samoin lemmikit. Olen istuttanut valkoista ja vaaleanpunaista lemmikkiä, mutta kumpikin näköjään siementäessään tuottavat myös sinisiä kukkia. Ei haittaa.

Lumipalloheiden kukat ovat vielä kauniin limen vihreät. Ihan kohta ne muuttuvat valkoisiksi.

Kovin on rehevää jo nyt. Vaikka edelleen harmittaa viime talven aiheuttamat vauriot, joita on etenkin etupihan näkyvimmällä paikalla olevalla istutusalueella. Onneksi paikkakasveja on jo aukkoihin tiedossa.8 kommenttia:

 1. Komean kokoinen lumipalloheisi! Minun on vielä ihan onnettoman pieni, ei edes kuki. Koiranheisi sentään kukkii. Sähköpostini on katjuskaisen ät gmail piste com, jos saataisiin puutarhatreffit aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on niitä kaksi ja ne kasvaa hyvällä kostealla paikalla. Mulla oli tänä vuonna norjanangervot tosi vaatimattomassa kukassa. Ja jokunen muukin pensas.

   Treffit kyllä saadaan ihan varmasti. Me lähdetään perjantaina reissuun, mutta kun sieltä palataan laitan heti treffiehdotuksia :) Kiinnostaisiko sua tehdä retki Mustilan arboretumiin? Vaikka se paras rodokukinta-aika on heinäkuussa jo ohi, niin lähinnä mua kiinnostaa mennä katsastamaan ne taimet, mitä siellä on myynnissä.

   Poista
 2. Ihana puutarha! Meidän puutarha on toisten tekemä, ei yhtään mun näköinen. Eikä mulle oo sitä viherpeukaloakaan toistaiseksi kasvanut. Mut jos osaisin (tehdä ja hoitaa), niin puutarhani näyttäisi huomattavasti enemmän tuollaiselta, kuin sellaiselta, kuin se nyt on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meidän piha on kokonaan itse tehty. Täällä oli vain pöpelikköä, pari pensashanhikkia (joita ei ole enää) ja marjapensaita. Ja tietty isoja puita. Olen tehnyt, tyrinyt paljon ja onnistunutkin ja nyt olen melkoisen tyytyväinen.

   Poista
 3. Upea lumipalloheisi! Meillä oli ihan rimpula kaksimetrinen, joka teki kaksi lumipalloa viime kesänä, siis ensimmäisenämme tässä kodissa. Siistin sen lyhyeksi, tänä vuonna lehtiä on runsaasti, mutta kukkaa tuskin tekee.

  VastaaPoista
 4. Siinä on kaksi lumipalloheittä vierekkäin. Mulla on kaksi toisessa aivan liian kuivassa paikassa ja ne eivät kuki, ainoastaan keräävät kirvoja. Pitää varmaan siirtää ne kosteampaan paikkaan. Sulla kukkii sitten ensi vuonna.

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Niin enkä minäkään muistanut kertoa. Pistän sähköpostia.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)