tiistai 22. elokuuta 2017

Aamulla puutarhassa

Menin tänä aamuna puutarhaan, tarkoituksena kerätä lapsille vähän välipalamarjoja. En olekaan tällaisena sumuisena aamuna vielä pihalla käynyt ja olipa upean näköisiä hämähäkinseittejä monissa pensaissa, etenkin havupuissa. Innostuin ottamaan kuvia ja marjat ovat edelleen siellä pensaissa.
Erilaiset hortensiat ovat juuri nyt parhaimmillaan. Jotenkin tuntuu siltä, että tänä vuonna etenkin mustilanhortensiassa on tosi runsaasti kukkia. Kauniita, etenkin iltahämärissä.

Ylimpänä kuutamohortensia, keskellä mustilanhortensia ja alimpana syyshortensia 'Pinky winky'. Tuossa syyshortensiassa on aiempina vuosina ollut vain muutama kukka, tänä vuonna päästään jo yli kahteenkymmeneen, joten ero on huikea. Tosin oma suosikki syyshortensia Wim's red tekee tänä vuonna vain yhden kukan eli ei tuo runsaskukkaisuus taida ihan linjassa näissä hortensioissa mennä.

Koska puutarha on tänä kesänä saanut olla miltei kokonaan oman onnensa nojassa, kuvittelin, että minkäänlaista satoakaan ei tule. Väärässä olin. Pari päivää sitten korjattiin tomaattipuskasta yksi tomaatti. Ja näyttäisi siltä, että pari lisää on punastumassa syöntiin. Ei ollut ulkona kasvatettavien tomaattien vuosi. Viime vuonna saatiin useampi litra.

Vihreät lehtikaalit ovat puolestaan komeita ja isoja, samoin kasvihuoneen edustalla kasvavat purjot. Punaiset lehtikaalit ja talon päädyssä olevat purjot ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa kuin olivat istutettaessakin. Kasteleminen ja lannoitus kenties olisi auttanut kasvamaan.

Herukoita tulee runsaasti. Tällä viikolla tai viimeistään ensi viikolla aion keitellä mehut. Kuvassa oleva punaherukka on puuksi kasvatetusta puskasta ja se punastuu viikkoja aiemmin kuin tavispensaat. Ne marjat menevätkin tuoreena syöntiin ja nuo viimeiset haen tänään pois syötäväksi.

Vadelmia on tullut myös jonkin verran. Meillä ei niitä kovin paljon ole, syömämarjoiksi ja pari rasiaa pakkaseen. Keltaisia vattuja tuli viime kesänä noin kymmenen kappaletta. Tänä vuonna saa mainita jo sanan litra. 


Valkoisten hortensioiden lisäksi muu kukinta on hyvin lila-pinkkivoittoista. Haluaisin tähän aikaan jotain keltaista mukaan, mutta mitä se olisi. Sellaista, joka ei kelpaa kotiloille. Dorianvillakko, tykkäävätkö kotilot, kukkiiko edes tähän aikaan? Nauhukset ja kultapallot ovat ehdottomasti pois suljettu vaihtoehto. Kultapallot ne syövät jo alle kaksikymmentäsenttisinä ja niin rumia reikälehtiä ei missään muussa kasvissa ole kuin kotiloiden syömissä nauhuksissa. Vai olisiko joku nauhus, joka ei kotiloille niin maistu. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan.

Jalomesiangervossa on ihana pinkki kukka ja vaaleanvihreät lehdet. Tosi kaunis. Ja kukas se siellä kukan taustalla näkyykään.

Kukka, jonka nimeä mietin edellisessä puutarhapostauksessa, osoittautui keijuängelmäksi. Kaunis ja herkkä kukka.

Ainoa keltainen nyt kukkiva kukka puutarhassa on ripsialpi. On kyllä kaunis lilan jaloangervon kanssa yhdessä. Leviää vaan tuskastuttavan hitaasti.

Soikkopähkämö kukkii myös tähän aikaan vaaleanpunaisten preeria-angervojen kanssa yhdessä.

Punahattujen kanssa ei meinaa oikein olla onnea. Joka vuosi niitä laitan ja aina seuraavana vuonna petyn, kun ei ne maasta nousekaan. Ovatko jotenkin vaikeita vai onko ollut aina väärä paikka? Tämä yksilö on nyt jo kolmatta vuotta paikallaan. Elossa on, mutta kukkia tulee vain kaksi.Puutarha on kyllä elokuussa kaunis ja runsas. Tänä vuonna hoitamattomuus kyllä valitettavasti näkyy. Vähän joka paikka repsottaa. Toisaalta jotkin repsottamaan jääneet siemenkodatkin ovat kauniita kuten vaikka rohtosuoputken siemenkota. Ja kun rajaa kuvasta pois puolimetriset kotilonsyömät salaatinvarret, on kasvimaan tillikasvusto tosi nätti kukkiessaan.

Ja nyt niitä marjoja keräämään.12 kommenttia:

 1. Oi mitä seittejä. (: Nyt alkaa kyllä on olla kauniita syyssäitä, usvaa ja semmoista. Ja voi että, lapsuudesta muistan keltaiset vadelmat, käytiin aina eräässä saaressa vanhan talon villiintyneeltä pihalta niitä syömässä. Hmm. Auringonkukathan ois keltasia syksyn väripilkkuja, mutta ne kelpaavat etanoille harmillisen hyvin, joten enpä nyt osaa oikein ehdottaa. Odotan kuin kuuta nousevaa, että saan itse äidin pihalla majailleen auringonkukkaruukun parvekkeelle, jonka valmistuminen on ihan tuskaisen hidasta. Toukokuusta asti ilman partsia jo... Jos edes vähän ehtisin syyskukista nauttia vielä tänä syksynä. Muutama viikko menee julkisivurempassa vielä, tänään tuli lappu. Huokaus! Sillä aikaa vaan kurkin ikkunasta ja ovenraosta ja siemailen mustaherukkamehua. Pakastin on onneksi myös marjoja täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi noi parvekeremontit on niin tylsiä ja kun ne tietysti aina tehdään just kesällä. Tsemppiä, onnelsi se pian loppuu.

   Eilinen aamu oli kyllä upea. Tykkään näistä syksyisistä aamuista. Nyt oon harmittavasti flunssassa, etten kovin pitkiä kävelylenkkejä pysty nyt tekemään. Sen verran yskittää.

   Poista
 2. Kauniita on nuo kukat, mikä on siis tuo valkoinen kukka, aikas kiva!? Syyskaunosilmä on muistaakseni mulla sellainen keltakukkainen hentolehtinen eikä kotilotkaan ole kovin innostuneet! Saat kyllä täältä alun vaik punasen kautta tai jotain...jos haluat. T. marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ☺ Valkoinen on väriminttu. Mulla on sitä vaaleanpunaisenakin, se kukkii aikaisemmin.

   Vitsit syyskaunosilmä. Mullahan on sitä, mutta ihan oihan perällä näkymättömossä. Eikä siinä ole tänä vuonna kuin yksi kukka. Se on kaunis ja herkkä kasvi. Taidan aiirtää sen näkyvämmälle paikalle. Jos vaikka muutto innostaisi ensi vuonna kukkimaankin.

   Poista
 3. Ihanat seitit. Ne lehtokotilot rakastavat pienet punahattujen alut hengiltä. Olen todistanut tämän tapahtuvan, tarpeeksi aikainen rakeiden kanssa suojelu auttaa.. Tänä vuonna en ehtinyt kaikkia pelastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin muuten rakastaa. Ihan samoin käy kultapallojenkin kanssa.

   Poista
 4. Dorianvillakko alkaa olla jo ohikukkinut. En ole seurannut sen kotilotilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei aitten osu ihan tähän hetkeen. Tosin meillä kukkii kaikki hiukan myöhempään joten voisi aitä kokeilla.

   Poista
 5. kauniita seittejä ovat hämähäkit kutoneet. Meillä linnut ovat jo syöneet herukkasadon. Tottapuhuen en ole edes kovin pahoillani sillä punaherukat jäävät meillä lähes käyttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vain kerran linnut syöneet kaikki pensaat tyhjiksi. Jostain syyatä ne eivät meidän marjapensaista välitä, en laita edes verkkoja. Enpä minäkään herukoita kerännyt ennen lapsia, kun en liiemmin mehuja juo. Lapset juovat ja siksi nykyään mehut keittelen.

   Poista
 6. Kauniita hämähäkin seittejä! Hortensiat on jotenkin niin henkeäsalpaavan upeita. Harmi, ettei pienestä pihastamme ainakaan tällä hetkellä löydy sellaiselle paikkaa. Onneksi vanhempieni pihaan voi hankkia kaikki sellaiset kasvit, mitkä ei itselle mahdu. ;) Kauniita on kaikki muutkin syyskukkijasi. Mitä tomaattilajikkeita kasvatat ulkona? Mulla eivät koskaan ehdi kyspymään ulkona, tosin voi johtua huonosta paikasta tai puutarhuristakin. :D Blogissani olisi sinulle haaste, käypäs kurkkaamassa. Mukavaa loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eikö edes jollekin pienenä pysyvälle syyshortensialajikkeelle? Hortensiat on mun ehdoton suosikki, jonka valta-asemaa joka kesä yrittää muut kukat viedä. Mutta aina kun elokuu tulee ja hortensiat alkavat kukkimaan, muistan, että tää on se kaikkein ihanin :D

   Mulla on vähän mitä milloinkin tomaatteja. Tänä vuonna sain tutulta eri lajeja, niistä ei ehdi varmaan yksikään tehtä yhtäkään. Mutta mun suureksi hämmästykseksi toi oma siemenkasvatus, venähtänyt ja kalpea taimi on jo tehnyt sen yhden ja luulen, että tänään saan sieltä jo toisen. Viime kesänä ostin torilta valmiit kirsikkapensastomaatit, joissa oli jo raakileita ostohetkellä. Tomaatteja tuli ihan valtavasti, vaikka ne olivat ulkona. Mulla on nyt aika hyvä, aurinkoinen paikka kivijalan vieressä, joka varastoi lämpöä. Tänä kesänä siitäkään ei ole ollut apua. Nää ulkokasvatukset ovat aina vähän tuomittu epäonnistumaan.

   Ja kiitos samoin, kivaa viikonloppua :) Käyn hetikohta kurkkaamassa sen haasteen. Jännää.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)