sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Puutarhasuunnitelmat kesän varalle

Kevät on edennyt hyvää vauhtia ja puutarhan kevätsiivous ynnä muu kevätpuuha on jo loppusuoralla. Mikä tarkoittaa valtavaa risukasaa, josta osa työnnetään oksasilppuriin ja silppuriin sopimattomat oksat viedään jäteasemalle. Siemenet ja sipulit olen kylvänyt, papuja ja hernettä lukuun ottamatta. Esikasvatettavat kesäkurpitsat ja maissit ovat vielä siemeninä pusseissa ja piha-altaat odottavat pesua. Sen teen kun on vähän lämpimämpää. Eli hyvällä mallilla on kevät.

Kesän suunnitelmiin kuuluu tulevan puuliiterin paikan siistiminen. Eli tuosta puretaan nuo väliaikaiset polttopuidensäilytystelineet ja kaikki muukin roina viedään pois. Alueelle laitetaan suodatinkankaat ja päälle levitetään kuorikatetta. Ja tietysti siihen on tarkoitus rakentua puuliiteri, mutta sitä tulee tuskin vielä tänä kesänä.Kompostori on tarkoitus siirtää puuliiterin viereen, joten tästä aion ottaa laatat pois johonkin muuhun käyttöön. Tilalle istutan jotain pensaita. Tuossa kohtaa pihaa on oikeaa hyvää multaa, eikä mitään savea, joten multaa ei varmaan tarvitse ainakaan kottikärrykaupalla kärrätä.Lehtikompostialue siistittiin muutama vuosi sitten, mutta sitä olisi tarkoitus vielä vähän laajentaa. Teen kolmannen kompostikehikon ja noihin vanhoihin pitää tehdä uusia kerroksia, koska osa on mennyt aika huonoon kuntoon. Tuo näkyvä vihreä ei ole nurmikkoa, vaan pelkkää sammalta, joten tuossa kun ei kasva ennestäänkään mitään, voi kompostikehikoiden aluetta helposti laajentaa ja samalla tulee paremmin tilaa liikkua kottikärryillä. Kuvassa takana näkyvä kuusi ja vaahtera kaadetaan ensi talvena, joten alue tulee muuttumaan runsaasti vielä ensi kesänäkin. Kuusi on järkyttävän ruma ja harva, vaahterassa kasvaa jokin sieni, joten se ei varmaankaan ole enää kovin turvallinen. Harmittaa suurien puiden kaataminen, mutta tässä ei nyt taida olla oikein muutakaan vaihtoehtoa. Tilalle aion istuttaa pari surukuusta ja uuden vaahteran, mutta kestäähän se jokusen vuoden ennen kuin ne ovat edes jonkin kokoisia.Luiskaan kivien viereen tein pikkiriikkiset istutukset viime syksynä (joiden päältä ajellaan koko ajan polkupyörillä), mutta tänä kesänä olisi tarkoitus laittaa koko alue kuntoon. Eli tuosta on kaivettava soraa pois ja multaa tilalle ja muutama pensas pehmentämään laajaa sora-aluetta.Näiden pikkuhommien lisäksi pitäisi rakentaa pari köynnöstelinettä ja valaa betonista suuri kukkaruukku kuistin viereen. Katsotaan nyt mitä kaikkea sitä ehtii kesän aikana tehdä.

Puutarha näyttää vielä aika ruskealta. Jos olisi enemmän perennoja ja vähemmän pensaita, kuunliljoja ja jaloangervoja, olisi vihreämpää jo nyt. Olen jälleen kerran päättänyt, että syksyllä käytän kaikki ylimääräiset pennoset krookuksien ja muiden pikkusipulien hankintaan. Muutamassa viime syksynä istutetussa paikassa näyttää nyt ihan hyvältä. Myös esikot ja sinivuokot ilahduttavat tällä hetkellä kukinnallaan.


6 kommenttia:

 1. Olipa kivat suunnitelmat, ja motivoiva kirjoitus :) Tekee heti mieli lähteä pihahommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun olisi ensin saatava motivoitua itseni noiden oksien silppuamiseen ja se on vaikeaa. Sitten vasta saa tehdä tuota muuta kivaa :)

   Poista
 2. Työtä riittää :)) Toin viime vuonna Türista muutaman narsissin, tulppaanin ja hyasintin sipulin ja kaikki ovat hengissä vaikka istutin ne kukkivina suoraan maahan. Sen kannustamana taidan tuoda muutaman lisää, ei tarvitse odottaa syksyyn saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös ajattelin ostaa sieltä sipuleita, mutta haluaisin just noita pieniä aikaisin kukkivia. Vaan eiköhän niitäkin siellä ole. Sipuleiden maahan laittaminen syksyllä ei ole mun lempipuuhaa ja siksi ne meinaa aina jäädä laittamatta. Tänä vuonna on pakko, kun tämä meidän kevätpiha on liian väritön.

   Poista
 3. Hommaa riittää... Mukavia piutarhapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin riittää. Tosin nyt kyllä kaikenlaista pihatekemistä on vähemmän kuin koskaan. Paitsi tuota rakentamista, sahaamista ja naulaamista.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)