tiistai 26. elokuuta 2014

Puutarhassa elokuun lopussa

Pienimuotoinen istutusten raivaaminen jatkuu pikku hiljaa. Ei tosin eilen, koska satoi ja keittelin mehuja. Eikä varmaan tänäänkään, mutta heti seuraavana sateettomana päivänä. Tänään pitää kerätä pois mustaherukat ja keitellä mehuiksi, punaiset on jo pullotettu. Punaherukoita olisi kiva mehustaa vielä pikkuisen lisää. Pitää kysellä onko kenelläkään enää marjoja pensaissa ja onko ylimääräisiä. Ja edelleen otan mielelläni vastaan lasisia puolen litran koskenkorvapulloja :)Sadonkorjuuta on tapahtunut muutakin. Eli nostettiin porkkanat - kaikki seitsemän. Herneet on syöty jo aikapäiviä sitten ja tillit korjattu myös. Omenoista eri riittänyt säilöntään asti, ampiaiset ovat olleet tosi ahkeria tuhoamaan niitä. Vähän saatiin sentään itsellekin, mutta ei edes niin montaa, että olisin omenakakkua saanut tehtyä. Ehkä ensi vuosi on parempi omenavuosi ja huonompi ampiaisvuosi. Myös vadelmat kelpasivat ampiaisille vähän liian hyvin ja marjatuomipihlajan marjat rastaille.

Kesäkurpitsallekin on tapahtunut jotain kummallista. Se kyllä tekee hyvin uusia pieniä kurpitsanalkuja, mutta ne mätänevät jo pieninä eikä siitäkään ole satoa hyvältä näyttäneen alun jälkeen tullut. Ei tunnu tänä vuonna kovin hyvin onnistuvat tämä pienikään viljely.

Eikä hyvältä näytä kasvihuoneessakaan. Tomaatteja on ehkä tulossa jonkin verran, mutta ovat vielä kovin vihreitä. Lajike oli jokin suklaakirsikkatomaatti eli pitäisi tulla ruskeanpunaisia pieniä pyörylöitä. Sidoin tomaatit ja katkoin ylimääräisiä lehtiä ja varkaita vasta viime viikolla ensimmäistä kertaa. Ja ehkä niitä olisi pitänyt kastellakin enemmän kuin kaksi kertaa helteiden aikana. Ei rittänyt motivaatio tänä kesänä tomaatinkasvatukseen.

Palsternakka sentään kasvattaa ainakin hyvin rehevää vartta ja viinirypäleterttuja on paljon.Yhden kukkapenkin olen siistinyt viime viikolla melkein paljaaksi. Siinä kasvaa ukonkelloa ja isotähtiputkea, jotka leviävät rikkaruohon lailla siementämällä. Isotähtiputkesta katkoin vain kukkavarret, mutta ukonkello jää rumaksi, jollei sitä leikkaa kokonaan alas. Siinä olisi nätit siemenkodat, mutta leviämisvauhti on sen verran raju, että parempi leikata pois niin välttyy kitkemiseltä.

Kitkemistä varmaan lähivuosina riittää tällä alueella, sillä ojan taakse, naapurin puolelle kesantopellolle on levinnyt jättipalsamia. Että harmittaa. Olen jo tuosta ojasta sitä repinyt pois ja tietty omalta puolelta kaikki taimien alut jo keväällä. Helppohan niitä on pois nykiä, mutta minulle olisi kyllä riittänyt ohdakkeet ja kotilot jotka tuolta puolelta leviävät. Olen ilmoittanut jätiipalsamista vieraslajit-sivuille, mutta eipä se ilmoittaminen niitä tuolta poista.Naapuriin ilmestyi leikkimökki ja se motivoi lapset siivoamaan oman mökkinsä. Se olikin jo aika rapeassa siivossa. Kyllä nyt taas kelpaa leikkiä, kun tavarat eivät ole ympäri lattioita. Leikkimökin ovessa oleva 'lasi' on hajonnut ja siihen pitää laittaa jotain tilalle. Lasi oli Ikean taulukehyksestä otettu paksu muovi, joka hajosi kun Tyyne hakkasi sitä kepillä. Taidan laittaa tilalle niiteillä kiinni palan valoverhoa, kun noita muoveja ei omissa varastoissa ole.

Leikkimökin edessä oli kaistale nurmikkoa, joka oli hankala leikattava ahtauden takia. Siihen on nyt tulossa sorakäytävä, jota jo aloittelin laittamalla suodatinkankaan nurmikon päälle. Enää puuttuu se sora.
Toivo innostui samalla kertaa siivoamaan puumajansa. Lakaisi hiekat pois ja järjesteli tavarat. Viskasin keväällä pois seittisen ja kuivan murattikaaren. Toivo otti sen silloin majaansa kukaksi. Välillä se on ollut ojassa ja välillä maassa ja ties missä, mutta nyt se näköjään siivottiin takaisin majaa koristamaan. Majan toiseen ikkunaankin on ilmestynyt tämän kesän aikana smyygilaudat, jotka jäi viime vuonna materiaalin puutten takia asentamatta. Näyttää aika hyvältä nyt tämäkin.
10 kommenttia:

 1. Meillä ampparit söi ison osan punaisista vadelmista! Ja tomaatit ei ala punertaa kun ei ole aurinkoa ja lämpöä. On tämä hassu kesä niin monella tapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amppareiden suihin ne vadelmat meilläkin meni suurimmaksi osaksi. Harmittaa sekin niin, että unohtui kirjata noihin satomenetyksiin. Kesä on todellakin ollut outo.

   Poista
 2. Kouvolassa tekevät nyt jonkinlaista tutkimusta siitä, että miten hyvin tuon jättibalsamin saa poistettua kitkemalla. Pari työkaveria on käynyt niitä kasveja nykimässä pariin otteeseen nyt kesällä. :) Meidän nurkilla sitä kasvaa ojan reunuksilla, mutta ei sitä sieltä kyllä pääse poiskaan kitkemään. Itse olen koittanut kitkeä lupiinia lenkkeillessä alkukesällä, mutta se on kyllä jo aika toivotonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupiini onkin vähän hankala kitkettävä. Mökillä on ensi kesänä tarkoitus järkätä kitkentätalkoot lupiineille. Siistalkoot, joihin osallistun minä. Raivaussahaa aion myös kokeilla tuon rajaojan kitkentään. Sillä saisi samalla villivadelmat ja nokkoset pois siitä - kotiloiden herkut.

   Poista
 3. Komea puumaja! Meiltä jäi vanhalle mökille samantyyppinen, ja sitä lapset toivovat rakennettavan. Omenoita on meillä tänä vuonna paaaaljon enemmän kuin viime vuonna. Pitäisi aloittaa reseptikikkailut. Tosin piirakat jää muulta perheeltä syömättä, joten jotain virkistävää pitäisi niistä keksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Maja on ihan lasten suosikki ja aika runsaassa käytössä. Olisin itekin tykännyt sellasesta lapsena.

   Poista
 4. Hieno puumaja!
  Teillä on ollu suuret porkkanannostotalkoot. ;)
  Meiän lapset aikanaan teki leikkimökistä saunan; kantoivat sinne kiviä ja heittivät sitte niille vettä. Ei kovin siistiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talkoot oli suuret. Porkkanat syöty jo :D

   Mä en annanoiden mennä edes kengät jalassa leikkimökkiin ja hyvin ovat totelleet. Hiekka, vesi, muta, kepit, roskat viedään sitten tuohon puumajaan. Ja sitä vartenhan se on.

   Poista
 5. Omenoita saat meiltä niin paljon kuin haluat tai enemmänkin.
  Viinimarjoja ei ole - oikeastaan ronttipensaissa taitaa olla jos haet, saat. Ja aroniaa tulee kohta.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)