tiistai 5. elokuuta 2014

Mökkiviikonloppu

Mökkiviikonloppua ennen vietettiin päivä ystävien kanssa Lahdessa Yli-Marolan kotieläinpihassa ja Launeen perhepuistossa. Kotieläinpihassa esiintyi Nuokun Sirkus, joka taisi hattaroineen olla kivempi kuin ne eläimet. Minua puolestaan kiinnosti enemmän entiseen leikkimökkiin tehty kanala ja sen aitaus. Vielä ei voi omaa leikkimökkiä ottaa kanalakäyttöön, mutta varmaan jo muutaman vuoden kuluttua. Mutta kanoja voisi meidän pihalla olla jo ensi kesänä.

Mökillä ei olla paljon käyty tänä(kään) kesänä, vaikka kelit ovat olleet mökkilöhöilyyn sopivat. Vielä on sen verran pahasti kesken oman talon laajennuksen ulkotyöt. Ja kun oma talo on ihan mökki ja rantaankin on vain kivenheitto. Nyt kuitenkin vietettiin mökkilomaa ihan perinteisissä merkeissä. Grilliruokaa, saunomista, soutamista, rannasta heinän niittämistä ja ihan vain oleilua. Ei mitään työleiriä. Ensi kerralla ajattelin kuitenkin oikaista laattapolun, joka vie rantaan. Mökin ranta on päässyt pahasti heinittymään, mutta niitettiin se kertaalleen ja päätettiin käydä niittämässä ranta vielä kerran tänä kesänä. Rantaan pitäisi myös saada hiekkaa, koska se on alkanut liejuuntua. Ja meidän perheessä on muutama muta- ja heinäkammoinen, joten jos siellä uida haluaa, pitää rannalle tehdä jotain.

Eikä mökkiloma ole oikea mökkiloma ilman retkeilyä. Käytiin Kouvolassa pienillä ostoksilla (aurinkolaseja, sortsit ja mekko sekä ulkolämpömittari ja makeisia), Iitissä kirpparikierroksella (pitsiliina, vispilä ja kissa) sekä Iitin kirkonkylällä Suomen parhaalla jätskikioskilla jäätelöllä. Paras ei tarkoita tavisjäätelöitä kummempia, mutta kioski on sievän näköinen penkkeineen ja pöytiineen sekä pienet jäätelöpallot paljon suurempia kuin taviskioskeissa suuret pallot.

Kotimatkalla poikettii poimimaan mustikoita, mutta aika vähän niitä oli, eikä varvastossut olleet ehkä parhaat jalkineet metsässä liikkumiseen. Ensi kerralla voisin yrittää muistaa ottaa ne saappaat matkaan myös itselle.

Kivan mökkireissun jälkeen arki alkoi vähän eri tavalla kuin olin suunnitellut. Ylätakahampaan ien on tulehtunut ja turvonnut. Vaikka se ei varsinaisesti ole ollut kipeä, kävin kuitenkin eilen hammaslääkäripäivystyksessä. Sain kahta antibioottia viikoksi, kehut kiltisti käyttäytyvistä lapsista ja tälle päivälle uuden ajan. Taitavat ottaa hampaan pois. Koska olen tänä vuonna saanut pari tekoniveltä ja on tuo reumakin, saan vielä ennen operaatiota jonkun tehoantibiootin.

Tuosta hampaasta on ollut harmia siitä asti kun se paikalleen kasvoi. Olen aikanaan itse repinyt hiukan epäonnistuneesti serkun avustuksella maitohampaan pois. Maitohampaan juuret jäivät ikeneen ja niitä on leikattu pois jo kaksi kertaa. Kumpaakin leikkausta on edeltänyt viikon tuskainen hammassärky. Maitohampaan juurien vuoksi rautahammas kasvoi vinoon ja oli kivulias ja siihen tehtiin juurihoito jo vuosia sitten. Hammas oli kuitenkin haljennut, koska se ei päässyt kasvamaan normaalisti. Hapaan osat liikkuivat tietenkin eri tahtiin ja paikka ei pysynyt ehjänä hampaassa. Sitä on pitänyt käydä korjauttamassa noin vuoden välein. Mokoma riesa on ollut yhdestä hampaasta. Nyt ehkä pääsen siitä eroon lopullisesti. Vähän jänskättää.

10 kommenttia:

 1. Mustikoita ajattelin minäkin käydä vielä poimimassa kun vattuja ei näytä tulevan. Minulta poistettiin jo vuosia, ehkä 10 vuotta sitten ylätakahammas halkeamisen vuoksi. Hyvin on pärjätty ilman, yleensä en edes muista hampaan puuttumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä vattuja, mutta kamalan pieniä ja suuri osa ampiaisten syömiä :( Kun käden työntää puskaan alkaa ampparit pörräämään. Ei nyt näytä kovin hyvältä marjakesältä tämä kesä.

   Toivottavasti minäkin pärjään ilman - hammas on nyt pois. Nyt odottelen puudutuksen vaikutuksen loppumista ja säryn alkamista.

   Poista
 2. Pallojen koosta ja mausta olen samaa mieltä. Ahneus iski taas viimeksi ja valkattiin isot pallot. Ihan järjettömät! Sit seurailtiin siinä sivussa, kun yks mies kävi ostamassa pienen pallon ja se oli iso sekin. Aina pitää olla vähä ahne valintaa tehessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet otettiin eka lapsille ja meinasin sanoa, että hei mä pyysin pienen pallon :) Ens kerralla ne isot.

   Poista
 3. Hyvä, kun hammaspoisto onnistui. KIvaa oli porukalla ollut täällä...

  VastaaPoista
 4. Oh. Näinkö maitohampaasta voi saada pitkän riesan :( Toivotaan että alkaa helpottaa. Mökin ranta on kyllä ikuinen homma. Vanhemmat etsivät taas "hyvä rantaista" mökkiä. Olen myös hiukan järvikammoinen itse, mielikuvitus on uidessa villinä. Vaikka tänä kesänä vesi on ollut kuuuuumaaa ja on vaan halunnut uida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uin kyllä tuolla hyvähiekkaisella ja heinättömällä yleisellä rannalla, joka on melkein meidän kodin vieressä, mutta mökillä iilimadot ovat kalan kokoisia ja heinät lihansyöjäkasveja. Uin silti sielläkin 2 metriä.

   Poista
 5. Ihania kuvia teidän mökkilomaltanne!
  Tsemppiä hammaslääkärikäynnille, eiköhän tuo hammas jo kannata poistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hammas otettiin pois ja nyt on hyvä.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)