torstai 31. heinäkuuta 2014

Portti

Kovin on puutarhapainotteista tämä elo ja olo tällä hetkellä. Joka päivään sentään on sisältynyt joku pieni visiitti jossakin ystävällä tai jossakin muualla. Olen tainnut jo kolmena päivänä tällä viikolla istua jonkun luona kahvilla. Tiistaina vierailtiin ystävän kanssa puutarhaostosmatkalla Arboretum Mustilan pihalla ja Mustilan taimitarhalla. Ostoskoriin tarttui ainakin muutama erikoinen vaahtera, tuohituomi, nukkakoivu (miehen viime talvena tärväämän tilalle), seljapihlaja, morsiusharso, kirjosiniheinä, euroopansorvarinpensas ja eräs köynnös, jonka nimi unohtui saman tien. Arboretum Mustilan taimet ovat kivoja, pieniä ja sieltä löytyy jänniä ja erikoisia puita ja pensaita. Mustilan taimitarha yllätti runsaalla valikoimalla ja sielläkin näytti olevan jotain sellaisia erikoisempia kasveja, joita ei tavan marketista löydy. Yllättävää oli myö hyvä hintataso. Ei mitään riistohinnoittelua. Kyllä tuonne on vielä päästävä. Ehkä jo tänä kesänä?

Vaikka hellettä riittää, olen silti joka päivä hiukan kaivellut lapion kanssa. Muutamana kovimpana hellepäivänä piti tehdä kevyempää. Maalasin mustalla spraymaalilla sähäkänsinisen tuhkatynnyrin, että se maastoutuisi paremmin pihalle. Nyt se on hyvä ja sijoitettu uuteen paikkaan. Ei sitä oikein kunnolla edes kasvien takaa näy. Koska tuhkatynnyri on enimmäkseen käytössä talvella, ei sen sijoittaminen perennojen taakse haittaa. Ja meneehän tuossa sentään pieni polkunen tynnyrille kaivonrenkaan ja töyhtöangervon välissä.Toinen 'kevyempi' työ oli tehdä portti villiviinille kiipeilypaikaksi. Villiviini on istutettu silloin, kun paikalla oli vielä jätekatos sille kiipeilytueksi. Pihatien siirtämisen jälkeen jäteastiatkin vaihtoivat paikkaa, mutta kasvit jäivät. Mukavastihan tuo köynnös peittää multa-aluetta ja kiipeilee pensaissa, mutta halusin osan kääntyvän portin päälle.  Polku tuohon portille ja sen jälkeen meni aikaisemmin kompostorille, mutta vaihdettiin sen paikkaa tänä kesänä, joten tuo polku ei varsinaisesti enää johda minnekään. Lapset pitävät pensaiden kätkössä majaa ja se on ihan hyvä käyttötarkoitus paikalle nyt. Kompostorikin alkoi toimia kunnolla kun pääsi pois tuosta liian suojaisesta paikasta.

Samalla hiukan poistelin ylimääräisiä laattoja toiseen paikkaan, joten alueelle tuli tilaa siirtää paikalle röyhytatar, joka oli jäänyt aikaisemmassa olinpaikassaan vuohenkuusaman jalkoihin. Samoin kaivelin villiviinin alle jääneen tuoksukurjenpolven esille ja istuttelin uudelleen.

Minun piti itse tehdä tuo portti, mutta lopulta kävikin niin, että mies hikoili auringossa ja kiinnitti osia toisiinsa. Minä sentään itse revin villiviiniä maasta ja nostin sitä porttia vasten. Nyt kun se on vajaan viikon ollut tuossa, on jo osa lehdistä kääntynyt kivasti aurinkoon päin, eikä se enää näytä ihan siihen asetellulta.

Portti on tehty kestopuusta ja upotettu maahan kuumasinkittyihin aitatolpan jalkoihin. Tykkään siitä tosi paljon.

Hellettä on ollut ja se on kiva. Me ollaan saatu tänne sentään kolmena päivänä sadetta. Yhtenä vähän vähemmän, mutta pari kertaa on vettä tullut oikein kunnon ukkosen kanssa. Teki hyvää kasveille ja antoi kastelutunneilta vapaat illat. Tänään on näkynyt perhosiakin pitkästä aikaa paljon. Isotähtiputkikasvusto oli päivällä niitä täynnä. Kun myöhemmin tulin ottamaan kuvia, oli kaikki nätit perhoset jo kadonneet ja jäljelle jäi vain tuollainen mörrikkä. Kultakuoriainen. Aika soma sekin.

4 kommenttia:

 1. Kiitos seurasta Mustilaan :) Osa taimista pääsi jo maahan, mutta lehmuksen paikkaa pitää vielä miettiä. Portista tuli kiva, ja kunhan villiviini valtaa sen kokonaan niin on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin vielä kaksi odottaa maahan pääsyä. Siirsin ne suurempiin ruukkuihin, kun niille pitäisi kaivaa paikka soraan, niin en tiedä koska viitsin työhön alkaa. Ja samoin, kiitos kivasta seurasta :)

   Poista
 2. Kuukausi taas kulunut ja pian alkaa koulukin. Mukavaa ulkonaoloa ja ahkeruutta teille! Minä vielä löhöilen töissä puolitoista viikkoa - mehunkeitto kyllä jo mielessä...

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)