torstai 10. heinäkuuta 2014

Aurinkoinen puutarha

Nyt on ollut ihanan lämmintä jokunen päivä ja on saatu nauttia auringosta ulkona oikein urakalla. Olen tosin edelleen jatkanut koko pihan  kitkemisurakkaa. Se alkaa onneksi olla jo loppusuoralla ja sitten saa tehdä jo muita kivempia juttuja. Tosin normikitkeminen ei kuulu minun inhokkeihin, mutta nyt pihalta löytyy muutama tosi rikkainen uusi istutusalue, jossa ne rikat eivät todellakaan ole mitään helposti nyhdettäviä yksivuotisia. Ja pariin kohtaan on sadevesi vienyt mukanaan kylvetyt nurmikon siemenet kasvamaan kunnon heinätuppaita. Kitkemisen lisäksi kanttasin nurmikon reunoja juuri kuumimpana päivänä eli eilen. Hiki valui mekon alla kaulalta polviin asti. Mutta tulipahan tehtyä ja nyt on hyvä mieli.

Hyttysiä meidän pihalla ei tänä vuonna ole ollut juurikaan riesana. Naapuri hankki pari vuotta sitten tehokkaan hyttyskarkottimen, jonka toiminta-alue ylettyy meille saakka. Sellaisen laitteen tehohan alkaa näkyä vasta muutaman vuoden päästä, joten vähän tuumailtiin, että siinä lienee syy huonoon hyttyskesään. Toivottavasti sillä ei ole suuria vaikutuksia lintukantaan.

Ihanasta tuoksuvasta kukinnasta on saanut nauttia jo useita päiviä.

Ystävältä saatu ruusu, jonka nimi ei ole tiedossa. Näyttää valamonruusulta.Tarhakurtturuusu 'Snow pavement' on ihan suosikki. Hempeä vaaleanpunainen ja ihana tuoksu.Köynnösruusu 'Pohjantähti' on vasta vuosi istutuksesta ja nyt jo kukkii runsaasti tuoksuvin kukin. Ei näytä kovin näyttävältä valkoinen kukka valkoista taloa vasten, mutta talon väritys muuttuu ehkä jo ensi kesänä.Ketoneilikka ja amurinneilikka koristavat leikkimökin kuivaa ja paahteista reunusta.Pioni 'Bowl of beauty' on kaunis. Suureksi harmiksi muut pionit ovat hukkumassa omassa kukkapenkissään preeria-angervon, ukonkellon ja isotähtiputken sekaan. Eli ne on pakko siirtää toiseen paikkaan. Tulee varmaan jonkinlainen tauko niiden kukinnassa.Bowl of beauty -pioni ei ainakaan vielä ole hukkumassa vieressä kukkivien kasvien sekaan. Etuoven edessä oleva perennapenkki on sen sijaan surkeassa kunnossa ja sitä olisi tarkoitus alkaa kaivelemaan seuraavaksi. Aion jakaa ja istuttaa uudelleen kaikki syysleimut, jotka ovat järkyttävän rähjäisen ja kitukasvuisen näköisiä. Aivan eri kasvit kuin viime kesänä. Muutenkin osa penkistä on melkoinen sillisalaatti. Ja kyllä, aion hoidella uudelleenistutukset ja jakamiset heinäkuussa. On se ennenkin onnistunut.Tuoksuvin kaikista kukista on tällä hetkellä loistojasmike, joka kukkii tänä vuonna tosi runsaasti. Se näyttää yhdeltä isolta valkoiselta röyhyltä ja tuoksu on tosi voimakas.Kasvimaa se on tänäkin vuonna ongelma. Olen pienentänyt sitä ja osan muuttanut perennapenkiksi. Joka sekin täytyy kaivella ja uudelleenistuttaa. Lavassa kasvaa sipulit ja peruna hyvin, samoin herneet ovat hyvinvoivan näköisiä. Multa on huonoa ja kai ne alkukesän sateet ja kylmät tekivät jotain, koska kesäkukkaistutukset kituvat, auringonkukat eikä unikot itäneet lainkaan. Porkkana- ja kesäkurpitsa-astiaan on muuttanut muurahaisia, joten niistäkään ei kai kunnon satoa voi odottaa. Ystävältä kävin hakemassa palsternakkaa alkuviikosta ja toivon, että ne lähtevät suuressa padassa kasvamaan. Vielä ovat kovin nuupassa.

Raparperi kasvaa hyvin, kuten aina ja on täynnä kotiloita, kuten aina. Mäkimeirami leviää ja voi hyvin, tomaatit ovat 30 sentin korkuisia. Satoa ei liene tulossa kovin kummoisesti. Uusi mansikkamaa on lähtenyt hyvään kasvuun ja muutama mansikkakin on tulossa. Pari taimea kuivui, mutta eiköhän noita rönsyjä tule taas sen verran, että saan paikka-ainesta.

Uusi pikkiriikkinen kasvimaa on suunnitteilla pihan  kuivimpaan kohtaan. Ja ihan vain siksi, että siinä kasvaa kaksi mäntyä, eikä paikka kiinnosta kotiloita ollenkaan niin paljon kuin kostea ojan reunalla oleva kasvimaa. Toinen alue on tarkoitus rakentaa suurista istutusastioista talon länsipäätyyn, koska se on samoin kotiloiden vähemmän suosima alue. Jospa sitten voisin taas laittaa salaattia kasvamaan.  Nyt olisi vain saatava niitä suuria astioita jostain lisää.

Omenapuun alle teki viime talvi aukkoja. Kuten moneen muuhunkin paikkaan. Tähän on tarkoitus siirtää noita pioneita ainakin muutama. Olen merkinnyt noita aukkoja ja paikkaistutuksia kaipaavia paikkoja bambutikuilla. Tuntuu siltä, että noita tikkuja on ihan joka paikassa.Pihan viimeisin juttu on tänään pystytetty teltta. Löytyi meiltä sentään sellainen paikka, joka on lapsille hyvässä paikassa ja jossa teltan jättämä keltainen nurmikkopläntti ei häiritse minua niin kovin paljon. Siinä ne nyt sitten leikkivät leirintäaluetta, jossa leikkikenttä on ihan vieressä ja vessaan melkoinen matka.

4 kommenttia:

 1. Onko tuossa yhdessä kuvassa se uusi pionituki? Minullakin olisi tuelle tarvetta, mutta mieluista ei ole tullut vielä vastaan. Taitava tekisi itse :)
  Kotilot on kasvimaan kanssa riesa numero yksi, suorastaan hirvittää milloin ovat meillä siellä saakka, vielä on vältytty. Muurahaiset tuntuu olevan tämän kesän ongelma, tänään huomasin että ovat valloittaneet kasvihuoneen ja yksi kurkuntaimi ilmeisesti kuoli siihen. Jos ei tänään levitetty valkopippuri auta, niin huomenna sitten ihan oikeaa myrkkyä.

  Jos sulla jää kukkapenkkien mylläyksestä ylimääräisiä taimia, niin tässä on halukas ostaja. Luumulehto huutaa tyhjyttään.

  VastaaPoista
 2. On uusi pionituki :) Vielä tarvisin muutaman, mutta pitää kai itse kehitellä jotain.

  Muurahaisia tosiaan näyttää olevan paljon. Minä olen yrittänyt häätää niitä kanelilla, mutta eipä sekään tunnu toimivan.

  Ylimääräisiä jää varmasti paljon, saat niitä kyllä. Laitan sähköpostia kun pääsen oikealle koneelle.

  VastaaPoista
 3. Onko tuo se vanha teltta? Telttaleikit ovat kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha on. Neljästä teltasta toiseksi vanhin.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)