lauantai 26. heinäkuuta 2014

Puutarhapuuhia

No, nyt on kyllä muutaman päivän ne puutarhapuuhat olleet pelkkää kastelua. Tulee vähän hiki, kun lapiolla kaivelee. Mutta vielä viime viikolla kaivelin, kun hellettä oli alle kolmekymmentä astetta, siihen vielä pystyi. Olen kyllä tälläkin viikolla vähän lapioinut, mutta tuo uimaranta taitaa houkutella kuitenkin vähän enemmän kuin kaivuutyöt.

Etupihan sekalaista ja epämääräistä kukkapenkkiä olen sen verran muokannut, että siirsin siihen komeamaksaruohot huonomultaisesta kasvupaikasta ja istutin Zetasista ostetut kurjenpolvet. Siinä on nyt  vielä harmittavan paljon pehmeää ja kuohkeaa multaa näkyvillä lähellä ulko-ovea, joten yksi vanha kissa on keksinyt ottaa alueen vessakäyttöön. Toisaalta olen opettanut pikkukissoja pissimään ulos juuri tuossa kohdassa olevan kissanpissan hajun ansiosta. Ja tänään harjoittelu näyttää tuottavan halutun tuloksen. Enää ei pikkuiset tule ulkoa sisälle hiekkalaatikkoon pissalle. Runsasta kastelua vaan, että saadaan hajut liukenemaan maahan. Ja toivotaan, että geranium kestää runsaas lannoituksen.



Toista kukkapenkkiä olen joutunut myös vähän perkaamaan. Preeria-angervot ja ukonkellot ovat levittäytyneet reippaasti ja olen joutunut kaivelemaan niitä pois ja siirtämään niiden tieltä jaloangervoja toiseen paikkaan. Varmaan muutaman kesän päästä joudun siirtämään akileijatkin pois noiden jaloista, mutta antaa niiden nyt toistaiseksi olla.

Vanhaan talikkoon olen tukenut kääpiömantelin, jonka sain jo vuosia sitten entiseltä työkaverilta. Ensimmäisessä sijoituspaikassaan se ei menestynyt, mutta oli ehtinyt kasvattaa juurivesan, jonka siirsin tähän. Aika kääpiö sen on edelleenkin, mutta nykyisessä paikassaan sentään pysynyt hengissä. Ehkä se jo muutaman vuoden päästä kukkii.



Kurjenpolvipenkki on kärsinyt viime kesänä muurahaisten tekemistä juuristotuhoista ja viime talven lumettomuudesta/vesisateista. Osa kurjenpolvista siementää ahkerasti ja pieniä alkuja onkin tuossa jo kasvamassa. Lisäksi ostin siihen yhden uuden kurjenpolven Vihertalo Varpulasta ja laitoin myös Türin retkeltä hankitun 'Variegata' isotähtiputken. Jos tuo isotähtiputki siinä menestyy, ei muutaman vuoden jälkeen enää multaa paljoa näy. Kuvassa olevan herukkapuun itse kasvattanut tavan pensaasta. Neljä vuotta sitten ostin syksyn alesta pari punaheruka, jotka seuraavana keväänä muokkasin puuksi. Eli jätin pisimmän oksan kasvamaan ja tuin sen keppiin. Loput oksat leikkasin pois. Puut ovat jo ihan kivan kokoisiä ja tekevät valtavan suuria marjoja. Oksien alkuja pitää juuresta pari kertaa kesässä poistaa, mutta ei ole suuri työ. Kumpikin on nyt tuettu harjateräskeppiin ja tuet saa puissa myös jatkossa olla. Herukkapuun varsi on ohkainen ja latvus painava. Jos sitä ei tue ihan latvaan asti kunnolla, puun pää nuokkuu ja varmaan katkeaakin helposti. Alkukesällä kävi näin, mutta onneksi kumpikin selvisi ikävästä kokemuksesta.



Välillä olen sitä mieltä, että meillä on liian suuri piha. Useimmiten kuitenkin pahoittelen tilan puutetta. Moni paikka on jo istutettu täyteen, eikä enää ole paikkaa minne laittaisi lisää kasveja. Nurmikkoakin pitää olla jonkin verran lapsien leikkeihin. Istutusalueen laajennukseen löytyi tänäkin kesänä sopiva kohta ja sitä olen nyt pikku hiljaa kaivanut. Leikkimökin lähelle on tulossa pieni uusi alue kukille ja samaan kohtaan on tulossa ruukutuspöytä, joka minulta vielä puuttuu. Sitä varten on jo hankittu vanha tiskipöytä, koska sama pöytä saa toimia myös syksyisin ruukkujenpesupaikkana. Sitten ei sitäkään tarvitse enää tehdä pienessä saavissa huonossa asennossa. jos sen saisi valmiiksi jo tälle syksylle. Tuskinmaltanodottaa.



Jaloangervot kukkiva nyt kauniisti. Niiden vieressä oleva viiruhelpi sen sijaan kituu. Tänä vuonna ei (vielä) ole kirvat sitä vallanneet, mutta kasvu ei ole ihan sitä mitä pitäisi. Ei ole ollut sen kanssa liian leviämisen pelkoa. Kun vain keksisin heinälle paremman ja vähemmän kuivan kasvupaikan. Köynnöstelineessä 'kasvaa' Türista ostettu köynnösukonhattu. On aika kitulias ja sekin on siirrettävä toiseen paikkaan. Nyt en vain osaa päättää, että siirränkö sen jo tänä kesänä vai jätänkö kevääseen. Kevät voisi olla turvallisempi aika, mutta kun ei malttaisi odottaa sinne.



Kasvimaa on tänä kesänä huonon hoidon ja vähäisten istutusten vuoksi aika onneton. Ehkä myös alkukesän kylmyys aiheutti jotain, mutta ei kai senkään syyksi voi kaikkea laittaa. Sipulit kasvaa hyvin, samoin herne on jo korkeaa ja kukkii. Yksi kesäkurpitsa on iso ja kohta syödään urakalla kurpitsaa.

Meidän kasvimaa on sillä puolella pihaa, minkä vieressä on naapurin kesannolla oleva pelto sekä ryteikköinen avo-oja. Eli puutarhan kotilopuolella. Kotilot tykkäävät niin monesta, että kasvatusinto on senkin vuoksi vähentynyt. Inhottaa huuhdella sitä kotilonkakkaa jokaisesta kasvimaalta otetusta 'puhtaasta' kasvista. Nyt on kyllä suunnitteilla laittaa kuormalavankauluksista kasvatusalueita talon päätyyn. Se on sora-aluetta ja kotiloita liikkuu siellä tosi vähän. Paikka olisi myös lähempänä ovea, joten kotiloiden napsiminen ohimennen olisi helpompaa ja sitä tulisi tehtyä varmasti tiheämpään kuin nykyiseltä kasvimaalta. Tällä hetkellä päädyssä on iso rautapata, jossa kasvaa ystävältä saadut palsternakat. Ehkä siihen voisi laittaa yhden tai kaksi lavankauluskasvimaata ja pari pataa sekä siirtää kasvimaalta nuo sinkkisaavit. Joku tosi mini kasvihuone tai kasvilava olisi myös kiva. Sellainen, johon mahtuu muutama tomaatti.  Pitää miettiä asiaa ensi talvena. Tuohon ei nyt ihan hurjan paljon mahdu, mutta jotain kuitenkin.

Ja kuten kuvasta näkyy, talon laajennusosa on taas työn alla. Meni pitkä talvi käsileikkauksineen ja sairasteluineen, kevät sairastellessa sekä auton vaihdossa ja alkukesä lomamatkalla. Laajennuksen puolella tapahtui tosi vähän. Mutta nyt se on edennyt taas vauhdilla. Koolaukset päätyseinään on tehty ja paneelirivistö nousee joka päivä korkeammalle. Eli valmista on ennen kuin huomataankaan.





Ps. Ihan äsken kävi Arvo sisällä pissalla hiekka-astiassa. Se siitä oppimisesta pissaamaan ulos. Pitää kai mennä ulko-ovelle vahtimaan ja jättää kastelut siihen hetkeen, kun kissat ovat siirtyneet sisälle yön viettoon.


2 kommenttia:

Jokainen kommentti ilahduttaa :)