sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Eteisen muutos

Eteiseen tuli pikkiriikkinen pintaremontti, kun vaihdoin sinne tapetit. Samalla kertaa vaihtoon meni jokunen huonekalu, naulakko ja vähän muutakin pientä. Eteiseen tuli kerralla paljon uutta, maalilla, tapetilla, ompelemalla ja tavaroiden paikkojen vaihdolla.

Tehokas tyttö olisi tehnyt kaiken parissa päivässä, mutta muu elämä verotti sen verran, että aikaa kului kolmisen viikkoa. Mutta nyt remontti on valmis ja tavaratkin jo suunnilleen omilla paikoillaan. Viimeksi kohensin eteisen ilmettä marraskuussa. Oli tuo harmaan sävyinen huonekin kiva, mutta tapetti oli jo kulahtanut ja kaipasin vähän väriä. No nyt sitä on.

Tapetti on Tapettitalon Tunturikukka. Ihan eri tapetti kuin alun perin suunnittelin. Ostinkin sen melkein näkemättä, mutta tyytyväinen olen. Ainoa harmi tuossa oli kohdistuksen korkeus. Se oli 46 senttiä ja eteiseen tuli joka oven päälle 50 sentin palat, eli jäi isot hukkapalat kaikista ovien päälle tulevista siivusta. Siksi tapettia kului enemmän kuin olin aluksi laskenut.

Eteisessä on seitsemän oviaukkoa, yksi ikkuna ja yksi suuri vanha sulaketaulu, joten tapetoiminen oli tavallista työläämpää, vaikkei seinäpinta-alaa paljon olekaan. Joka pala piti mitata ja muotoilla erikseen. Oman mausteensa hommaan teki vino katto ja se, että katonrajaan oli tapetti pakko saada siististi ja suoraan, koska listoja ei ole. Onnistuin siinäkin ihan kohtalaisesti. Vertailukohtana vaikka tuvan tapetointi reilu vuosi sitten. Sinne meni puolet enemmän tapettia ja puolet vähemmän aikaa. Ja tämänkin tapetoinnin tein vanhaan tapaan laittamalla liisterin tapettiin ja antamalla vettyä pari minuuttia.

Olen nyt tosi tyytyväinen eteiseen. Paitsi tuo matto on kamala ja nyt se on viimeistään saatava vaihdettua uuteen. Vaihdettavien listalla se on ollut jo ainakin kolme vuotta. Vanhan tapetin parina se vielä menetteli, mutta nyt ei sovi alkuunkaan enää tuohon. Asialle on tehtävä jotain ja äkkiä. Varamaan aktiivisempi matonetsintä voisi tuottaa tulosta.

Myös helmiverho, joka on alakertaan menevien rappusten oviaukossa, näyttää hiukan tunkkaiselta. Se ei kuitenkaan ole niin paha, että olisi kiireesti saatava uusi. Menettelee, mutta uuden hankin kyllä jos sopiva osuu kohdalle.
Eteisen ehjällä seinänpätkällä on vaatekaappi. Se on nyt niin täynnä ulkovaatteita, että toinen ovikaan ei mene kunnolla kiinni. Tyhjennyssiivousta siis luvassa. Kaapin päällä on ostoskori ostoskassitäytteellä. Toinen kori on tyhjä, siellä nukkuu usein kissa. Tai kaksi.

Ikkunan eteen vaihdettiin toinen lipasto, vasta vähän aikaa sitten nettikirpputorilta hankittu. Tuossa on enemmän laatikoita lapasten, pipojen ja huivien säilytykseen. Lipaston lisäksi asusteita säilytetään pinkissä Ikean verkossa, joka on kirpputorilöytö. Kaappi ja verkko ovat kumpikin suuressa suosiossa kissojen keskuudessa kiipeilytelineenä.

Seinäremontin yhteydessä vaihdoin ikkunan päälle uuden hiukan kepeämmän verhotangon ja samalla vaihtui verhokin kirpputorilta ostettuun virkattuun pitsiliinaan. Sellainen siinä oli ennenkin, mutta eri mallinen. Valokatkaisin uusittiin myös. Seinällä oleva kuivauspatteri siirrettiin hiukan alemmaksi. Nyt siihen ylettää hyvin myös lapset laittamaan hanskat ja pipot kuivumaan. Eikä minunkaan enää tarvitse varvistella ylimmälle tangolle ylettyäkseni. Pienen pintamuutoksen koki myös seinähylly, jonka mustat rautakiinnikkeet maalasin vihreällä kalustemaalilla, sävyllä nimeltään kanaali. Ja tuoksuköynnös tuotiin ikkunalle valoon, jos se vaikka innostuisi kukkimaan.

 


Lastenvaatenaulakko koki myös pienen muodonmuutoksen. Vanha naulakko menee käyttöön toisaalle ja rakennettiin tilalle uusi. Vaaleanpunaiseksi maalattuun lautaan kiinnitettiin Tigeristä ostettuja värikkäitä koukkuja. Nyt on kummallakin omat naulakkovärit ja ainakin toistaiseksi lapset laittavat tarkasti takit ja housut omille paikoilleen. Ennen ne tuppasivat kaikki menemään samaan reunimmaiseen koukkuun.

Lasten naulakon kohdalta seinä maalattiin valkoiseksi, koska ajateltiin paperitapetin menevän huonoon kuntoon, kun sitä vasten hankaa märkiä vaatteita. Kenkiä lapset säilyttävät edelleenkin vihreässä pyykkikorissa, jonka alle on laitettu pyörät. Toimii hyvin, eikä kenkiä loju pitkin eteisen lattiaa. Nuo korin vieressä olevat saappaat ovatkin minun. Tapetin ja maalatun osan väliltä puuttuu vielä se kuuluisa viimeinen lista. Joka on jo työn alla.
Keittiön ja tuvan oviaukkojen välissä olevalla pienellä seinänpätkällä on se ainoa eteisen tuoli ja tärkeä seinäkello. Se kello, jonka mukaan lähdetään kouluun tai bussille tai ihan minne vain. Kellon puuttuminen seinältä muutaman viikon ajan sai lukuisia kommentteja koululaiselta.

Tuoliinkin ompelin uuden istuintyynyn eteisen uudistumisen kunniaksi. Oman lapsuusajan verhosta oli vielä pieni pala jäljellä ja siitä sai juuri ja juuri tuon tehtyä. Olisin halunnut röyhelön joka puolelle, mutta kangasta oli sen verran vähän, että oli tyydyttävä tuohon. Hauska se on noinkin.

Nyt meille toivottaa tervetulleeksi värikäs kukallinen tapetti ja se on kiva se. 
6 kommenttia:

 1. Tapettitalon tapeteissa moni on sellainen mallipaloissa ja netin kuvastossa jota en heti seinälle valitsisi, mutta kun näkee tapetin livenä tai näin seinään tapetoituna, niin ajatteleekin, että vau, onpa hieno! Näin on tuo teidänkin tapetti, niin sopiva eteiseenne kuin vain voi. Ihana tervetulotoivotus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tapetit on kyllä aina yllätys kun ne on saanut seinään. Yleensä positiivinen yllätys, mutta on niitä hutejakin tullut. Kun nämä yllärirullat tulivat postissa, ajattelin, että voi ei! Mutta seinällä tuo on kiva. Sopii meille ja on tosiaan iloinen tervetulotoivotus.

   Poista
 2. Kiva tapetti ja eteisen muutostyöt. Jospa livenä kohtapuoliin. Mies vielä kipeä, minä vielä kunnossa eikä hiihtokaan tehnyt pahaa minulle, kun hiihdin tarpeeksi hitaaasti. Sainkin kommentin: Se on kilpailu eikä laturetki. Laturetkenä minä sitä olen hiihdellyt - turhaa tässä iässä on enää liikaa rehkiä elämän kustannuksella.

  VastaaPoista
 3. Aivan upea tapetti ja teki kivan näköisen eteisen. Ihanaa pirteyttä heti asuntoon tullessa. Olet sinä aika tyttö, kun tuollaisen työn teit. Minä en osaisi tapetoida lainkaan. Tai näin ainakin itselleni uskottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä osaisit, tapetointi on helppoa. Vaikka on noissa tapeteissakin eroja, jotkut helpompia ja jotkut ihan hirveitä. Yleensäkin helpompaa olisi jos levittäisi liisterin seinään ja siihen tapetti, mutta tykkään tehdä perinteisesti.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)