perjantai 20. marraskuuta 2015

Sairaalaan, röntgeniin, kipsi päähän ja varpaisiin

Viime lauantaina tuli iso muutos suunnitelmiin. Olin seuraavalle kolmelle neljälle päivälle ajatellut isoja tekemisiä. Alakerran käytävän siivous ja pesu. Ompeluhuoneen tavaroiden raivaaminen kasaan niin, että pääsen ompelemaan ja askartelemaan. Tulevan askartelukaapin maalaaminen ja sisustaminen. Ja vielä jos olisin ehtinyt niin eteisen suursiivoaminen ja talvikamppeiden esiin kaivaminen. Mutta kaikki jäi. Ja on edelleenkin tekemättä.

Lauantaina mies lähti tokaluokkalaisen kanssa partion toiminnalliselle retkipäivälle bussikyydillä reippaan sadan kilometrin päähän. Päivitin blogin, maksoin laskut ja varasin risteilyn ja kaiken sen jälkeen piti aloittaa yhdessä Tyynen kanssa askartelukaapin maalaamista.

Olin juuri katsastamassa sähköpostissa varausvahvistusta kun päässä humahti. Pyörrytti ja silmissä pimeni hetkeksi ja sen jälkeen puutuivat vasen käsi, jalka ja kasvot. Tunnin siinä ihmettelin tilannetta ja koska vasen puoli oli edelleen puutuneen tuntuinen, soitin päivystykseen, josta käskettiin tulemaan taksilla sinne.

Keräsin mukaan eväitä, käsityöt ja Tyynelle puuhaa, koska olin kuullut, että keskussairaalan päivystyksessä saattaa joutua odottelemaan pidemmän aikaa. Lähdettiin taksilla matkaan.

Perillä päästiin heti sairaanhoitajan luokse, joka kirjasi oireet ylös, konsultoi jotain toista ja sen jälkeen soitti jonnekin ja minä kuulin puhelusta vain sanan avh-epäily. Itku tuli heti. Minut kiikutettiin vuoteelle ja Tyyne napattiin saman tien hoitajan matkaan ja lastenosastolle sosiaalisin perustein. Ei siinä ehtinyt soitella jotakuta ystävää hakemaan tyttöä. Tyynellä oli onneksi ollut mukava päivä lastenosastolla, oli ollut kivaa leikkimistä, telkan katselua ja vielä jälkiruokasi jäätelöä, joka tuntui olevan se paras asia.

Miestähän en ollut puhelimella tavoittanut, joten hoitaja soitteli hänelle ja kertoi minun tilanteesta. Itse pääsin soittamaan vasta paljon myöhemmin. Pelästys oli sielläkin päässä ollut iso.

Olin sairaalassa neljä päivää, joista ensimmäisen vuorokauden tarkkailussa. Puhelinkielto, ystävänä alusastia ja tarkkailuhuonekavereina muistisairas pappa sekä koko ajan kuorsaava mummo. Tutkittiin tosi perusteellisesti. Verikokeista pään magneettikuviin ja kaikki mahdolliset kuvat, ultrat, letkut ja laitteet siltä väliltä. Mitään ei löytynyt. Voisi sanoa näin, että olen terve kuin pukki. 

Eilen sitten soitti reumatologi viime viikolla otettujen kaularankakuvien takia. Kaularangassa ei ollut reumamuutoksia eikä muitakaan muutoksia. Totesi, että sinullehan on tapahtunut paljon viime päivinä. Keskusteltiin tilanteesta ja kysyin lääkäriltä, että voiko puutuminen ja huimaus johtua siitä, että minulla on vasen puoli niskasta ihan jumissa. Juteltiin siitä jo vastaanotolla ja sen johdosta niihin kuviinkin menin. Lääkäri sanoi, että on mahdollista ja tässä tapauksessa jopa todennäköistä ja saan nyt lähetteen fysioterapiaan.

Vajaa kymmenen vuotta sitten minua on tutkittu samantapaisten oireiden vuoksi, eikä silloinkaan löytynyt päästä mitään. Hartiat olivat silloinkin jumissa ja fysioterapiasarjan jälkeen loppui kivut, puutumiset ja kolotukset. Mutta juurikin tuo vanha puutumistapahtuma oli osasyynä siihen, miksi tällä kertaa tutkiminen tehtiin tosi perusteellisesti. Eikä sillä perusteellisellakaan tutkimuksella löydetty mitään aivoverenkiertohäiriöön viittaavaa.

Tästä kaikesta on nyt kuitenkin seurannut se, että jouduin lisäämään dosettiin yhden lääkkeen (Primaspan) lisää. Sen lisäksi seuraan kuukauden ajan päivittäin verenpainearvoja ja jos niissä on jotain hälyttävää, otan yhteyttä lääkäriin. Kuukauden päästä menen myös verikokeisiin sekä jossain vaiheessa posti tuo sen fysioterapialähetteen. Ja kaiken päälle tuli kuukaudeksi autolla-ajokielto. Sairaslomalappua en huolinut, vaikka sitä käytinkin eilen tekosyynä siihen, kun en jaksanut tyhjentää tiskikonetta.

Edelleenkin olen hiukan ihmeissäni ja mietteissäni tuosta kaikesta. Kaikki tapahtui niin yhtäkkiä ja nopeasti, vaikka sairaalassa aika kuluikin tuskaisen hitaasti. Mies tekee töistä voinnintarkistussoittoja. Samoin neurologian osastolta soitettiin tänään takistussoitto. Tokaluokkalainen reagoi hyvin voimakkaasti tilanteeseen. Keskustelut asiasta ovat jo rauhoittaneet poikaa. Kerholainen elää onneksi hetkessä ja tähän hetkeen kuuluu vain laulu sata salamaa iskee tulta. Tänään jo ehkä noin sadatta kertaa.

Olen iloinen siitä, että nyt olen kotona ja olen terve. Huomenna on uusi lauantai ja voin aloittaa tuon pitkän työlistan tyhjentämisen sillä askartelukaapin maalaamisella.Ps. Kiitos teille rakkaat ystävät, jotka olette auttaneet lastenhoidossa, tukeneet, keskustelleet, kahvitelleet (kiitos kahvista ja pullasta) tai muuten viestineet, että olen ajatuksissanne. Se on iso asia se.

14 kommenttia:

 1. Minä olen ihan sanaton. Luojalle kiitos olet kunnossa! Jumissa olevat niskat voivat kyllä aiheuttaa kaikenlaista, pieni huojennus ettei mitään tutkimuksissa löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä tämä vähän pysähdytti. Siinä piuhoissa maatessa ehti jo mielessä käydä kaikki asiat pyörätuolista hautajaisiin. Sen lisäksi pieni paniikki siitä, miten Tyyne pärjää siellä osastolla sillä en ehtinyt ollenkaan asiasta tytölle selittämään, kun toista jo vietiin.

   Hurja kokemus.

   Poista
 2. Olen aivan sanaton. Onneksi olet kunnossa ja mitää vakavaa ei löytynyt..Olet ajatuksissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kunnossa olen. Ja nuo verenpainearvotkin on nyt niin hyvät ettei koskaan ole ollut.

   Poista
 3. Otsikko pelästytti, että mitä nyt uutta, mutta onneksi ei sentään tuon lisäksi. Huomiseen?

  VastaaPoista
 4. Huh, miten pelottavaa. Mutta uskon tuohon niskojen jumiutumisen aiheuttamaan tilanteeseen. Mulla on sama vaiva niskojen kanssa ja koskaan ei tiedä millaisia oireita alkaa tulla. Onneksi hoitivat sinua noin hyvin!
  Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Fysioterapeutillekin tuli jo aika. Se tosin on vasta tammikuussa, mutta nopeastihan se tulee.

   Poista
 5. Kylläpä otsikko hätkähdytti. Onneksi mitään ei löytynyt ja mahdollisesti saat itsesi fysioterapialla entistä ehommaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei löytynyt. Kohta oon ihan lositokunnossa :)

   Poista
 6. Keho on aika arvokas temppeli, sen huomaa kun jokin paikka prakaa. Vaikka itsellä on polvi rikki (ja se aiheuttaa oman harminsa), tulee nykyään kiinnitettyä huomiota esim. selkään. Ja nyt on sinulla mainio mahdollisuus antaa kropalle hoivaa, kun se sitä tuntuu tarvitsevan. Vaikka tuo sun tarina olikin kyllä pelottava! Vaikka kyse onkin "vain" niskasta niin sun kroppa on kantansa ilmoittanut! Niin ja oma yritykseni tähän ällöpositiivisuuteen lähtee tosiaan siitä, että joudun nyt aika paljon kaikenlaista kyykkypyllyjumppaa tekemään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo kaikki. Niskajumpat olenkin aloitellut ja sauvakävelyä lisännyt, enkä pelkästään sen takia, kun en nyt saa sitä autoa ajaa. Hassua tässä on se, että niska on jumissa, vaikka en edes tee päätetyötä, mikä mut on jumittanut aikaisemmin. Nyt on kuitenkin ruutuaikaa vähennettävä (done) ja varottava nukahtamasta sohvalle huonoon asentoon (ei tule onnistumaan).

   Poista
 7. Hui sentään, kylläpä pelästytti. Hyvä että sinut tutkittiin tarkasti ja onneksi ei sitten mitään löytynyt. Toivottavasti fysioterapia autta jumitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli tuo aika hurjaa. Mutta onneksi kokemus on jo takana ja olo on paljon parempi. Loistava suorastaan :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)