lauantai 18. maaliskuuta 2017

Lunta ja kukkia

Hurjasti on jo näkynyt kuvia nupuillaan olevista lumikelloista ja lumettomista puutarhoista. Ihan vähän tekisi mieli itsekin pihalla jotain tehdä, mutta meillä pihaa peittää vielä paksu lumikerros. Tai no ei se nyt niin paksu ole, lunta satoi talvella sen verran vähän, mutta kyllä se ohuempikin lumikerros maaliskuussa tuntuu aina paksulta. Hiukan taidan kuitenkin kevään edistymistä nopeuttaa tuhkan levittämisellä.  Ja heti kun kuistin edestä alkaa jää sulamaan, kaivan petkeleen esiin ja alan naputella jäätä rikki.

Tällä hetkellä maata pilkistää ainoastaan suurien puiden alla ja ojanreunalla on vuorenkilpikasvustot näkyvillä. Muuten saadaan vielä nauttia lumisesta puutarhasta.


Muutama viime kuussa kylvetty chilin ja tomaatin taimi venyy vartta sisällä. Pinaatti ja basilika odottavat kylvämistä ja ne pääsevät multiin tänään. Olen jo tosissani suunnitellut kasvilampun hankkimista sisälle, että saisin nämä talven ja kevättalven kylvöt kasvamaan paremmin ja venymään vähemmän. Ensi kevääksi varmaan on tilaakin eri tavalla kasvatussysteemeille, nyt ei meinaa löytyä oikein sopivaa ikkunaakaan noille pikkuisille, koska minkään ikkunan edessä ei ole pöytää. Tai onhan keittiössä ja lasten huoneissa, mutta niille en esikasvatussysteemiä halua.

Reilu viikko sitten tuotiin kaksi autotallissa talvensa viettänyttä pelargonia sisätiloihin. Hyvässä kunnossa olivat, toinen oli talven aikana jopa kukkinut. Kovin ovat vielä pieniä nämä viime kevään pistokastaimet, mutta kasvu on jo hyvässä vauhdissa ja uusia lehtiäkin on jo ilmestynyt. Hiukan lisäsin multaa niille ja leikkasin toisen. Toisen jätin tarkoituksella leikkaamatta, katsotaan minkälaista mallia näistä eri tavalla kohdelluista kukista kasvaa. Näistä hyvin voivista kukista innostuneena päätin, että ostan pari uutta pistokasta lisää.
Koska pihalla ei vielä ole minkäänlaista kukkaloistoa, olen keväiseen tapaan ilahduttanut itseäni sisäkukilla. Helmihyasintti alkaa olla jo hiukan ohikukkinut. Niitä pitää ostaa vielä muutama, tykkään kovasti. Ja ne kun saa vielä keväämmällä istuttaa puutarhaan ilahduttamaan.

Ruusut alkavat niin ikään olla jo poistokunnossa, saatiin ne Tyynen kanssa mieheltä naistenpäivänä.

Oranssin afrikantähdikin ohi en päässyt ostamatta sitä. Kukan pitäisi kestää pitkään ja tuonkin kasvin voi istuttaa puutarhaan suojaisaan paikkaan. Jostain kyllä luin, että se menisi huonekasvinakin, mutta ei enää välttämättä kuki. Valitsen puutarhaan istuttamisen.

Ja eilen ostetuista narsisseistakin oli tänä aamuna avautunut yksi kukka. Ne kukkivat nopeasti, ellen muista viedä niitä yöksi viileämpään paikkaan eli tuulikaappiin. Aika huonosti yleensä kyllä muistan.

Vielä kun jostain löytyisi orvokkeja, olisi kevätkukinta sisällä ja kuistilla täydellinen.


 

4 kommenttia:

 1. Aika ihana tuo tähdikki! Meillä ei voi sanoa että olisi lunta mutta jääkerrostumaa on vielä puoli puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tähdikki on tosi kaunis. Kliivia on mun haaveiden listalla, mutta olen tähän asti kaupoissa törmännyt vain kalliisiin tai tosi kalliisiin joten tämä nyt korvaa hetken sitä tuskaa.

   Voi kun olisikin enää vain jäätä. Mulla on kyllä nyt paljon sisälläkin tekemistä, että ehkä hyväkin kun ei vielä pääse kunnolla pihalle.

   Poista
 2. Ihanan keväisiä kukkakuvia! Meilläkin on ulkona vielä lunta, joskin se näyttää jo hieman vetäytyvän. Lumikelloista voi kuitenkin vasta haaveilla. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä tämänkin harmaan päivän aikana lumettomat puidenaluskäntit selkeästi kasvoivat.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)