perjantai 2. syyskuuta 2016

Hortensiat

Lueskelin eilen jotain vanhaa sisustuslehteä, jossa kotiaan esitellyt rouva totesi lempikukakseen pionin. Jäin miettimään omaa lempikukkaa ja tulin siihen tulokseen, että niitä on tosi monta. Keväällä sinivuokko, alkukesällä kielo, sitten on vuorossa kurjenpolvet ja akileijat. Loppukesällä tykkään jaloangervoista ja syysleimuista. Talvella maljakossa on neilikat kauniita, joulun ykköskukka on hyasintti ja kesäkukista eniten pidän pelargonista.

Ykköstykkäyskään ei mennyt vain yhdelle. En pystynyt valitsemaan kahden kauniin väliltä. Ruusu ja hortensia. Tässä kaikki meidän puutarhasta löytyvät hortensiat.Mustilanhortensioita meiltä löytyy noin kuusi kappaletta. Ne kasvavat kaikki etupihan pensasistutuksessa ja muodostavat pienen hortensiametsän. Kaikki olen ostanut puutarhamyymälöiden syksyisitä alemyynneistä.Pallohortensioita kasvaa myös samassa suuressa ryppäässä neljä kappaletta. Yksi kasvoi melkein lätäkössä ja sen siirsin tänä kesänä tuonne mustilanhortensiametsään.Kuutamohortensioita on myös useampi. Pari niistä kasvaa hyvin kuivassa paikassa mäntyjen alla, mutta tuntuvat kuivuudesta huolimatta viihtyvän.Kahta mäntyä pitkin kiipeilee nyt jo kukkineet köynnöshortensiat. Kumpikin köynnöksistä juroi noin seitsemän ensimmäistä vuotta, mutta kun lähtivät kasvamaan, ovat jo vaikka kuinka suuria. Pariin muuhunkin paikkaan olen näitä istuttanut, mutta en nyt muutamaan vuoteen vielä odota minkäänlaista edistymistä kasvun kanssa.Uusin hortensiatulokas puutarhassa on viime lauantaina ostettu kiinanhortensia Bougie. Melkein en malta odottaa, että se alkaa kukkimaan.Syyshortensioista ensimmäisenä olen puutarhaan istuttanut ehkä perinteisimmän eli Grandifloran. Pensas lähti hyvin kasvamaan, mutta salaojaremontti talon ympärillä sai sen juromaan useaksi vuodeksi. Toisaalta se kasvaa myös varjossa ja tiukassa harmaassa savessa, joten ei ihme, ettei ole vielä kovin suuri. Tänä vuonna näyttäisi siltä, että nyt on jotain edistystä tapahtunut - ainakin kukkia on runsaasti.Uusia syyshortensioiden lajikkeita on viime vuosina ilmestynyt puutarhamyymälöihin tiuhaan. Olen ostanut niitä lähinnä nimen perusteella. Tässä vielä nuppuinen Limelight.Syyshortensia Bombshell.Pinky winky kärsi talvesta ja olisi pitänyt leikata koko pensas keväällä alas. Sitä en tehnyt ja kuivia sekä kuolleita oksia oli runsaasti ja nyt noissa kahdessa elossa olevassa on tasan kaksi kukkaa. Leikataan alas ensi keväänä.Ihanista hortensioista ihanin minun mielestäni on tämä punainen Wim's red. Aloittaa kukintansa jo kesä-heinäkuussa valkoisena ja muuttuu vähitellen kauniin pinkiksi.Tänä keväänä ostin ensimmäistä kertaa tuollaisen ruukkuhortensian. Mikä sen virallinen ja oikea nimi onkaan. Kuitenkin kesäkukaksi. Tämän varmaan saa talvetettua jos on siihen sopivat tilat, meillä ei ole. Hienosti se on koko kesän kukkinut ja kaunis on. Aion ostaa ensi vuonnakin.

Hortensioista olen pitänyt jo kauan. Kun asuin vielä kerrostalossa, kävin -köhköh- varastamassa pari oksaa maljakkoon erään omakotitalon pihalta, jossa kasvoi aivan järkyttävän suuri syyshortensia. Taas on keittiön maljakossa pari syyshortensian oksaa. Ja hurja määrä kaikenmaailman ötököitä, joita yksi oksa sisälleen kätkee.

Hortensioden ostoslistalla olisi vielä viime talvena kuollut Vanilla fraise. Ja nimen perusteella haluaisin omaan puutarhaan myös Angel's blush, Sparkling champagne ja Darts Little Dot -hortensiat.

Mikä on sinun lempikukkasi?

4 kommenttia:

 1. Minun ostoslistaan tuli Limelight joka vaikuttaa aika kivalta. Tai oikeasti kaikki hortensiat kelpaa! Lempikasviasioissa olen samoilla linjoilla, vaihtelee kauden mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limelight on ihana. Tänä vuonna näyttää kukkivan myöhään. On vaikea valita sitä yhtä ylitse muiden, pidän niin monenlaisesta.

   Poista
 2. Valkovuokko keväällä äitienpäivän tienoilla ja yleensä luonnonkukat pitkin kesää.
  Ruusukin tietysti on aina ihana.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)