sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Puutarhassa nyt

Muutamaan viikkoon en ole tehnyt puutarhassa muuta, kuin kierrellyt ihastelemassa ja välillä jonkin rikkaruohon napannut pois. Pihan kevätsiivous jäi vaiheeseen: kasvihuone ja ruukutuspöytä ovat kaaoksen vallassa, vadelmat leikkaamatta ja marjapensaiden alustat siistimättä. Tarkoitus on aloittaa loppuviikolla pihan kevätsiivouksen jatko-osa.

Leikkimökki tuli siivottua tällä viikolla, kaksi kuukautta tavallista myöhemmin. Onhan siellä leikkimään pystynyt, mutta selvästikin siisti mökki innostaa lapsia enemmän.

Pihamökin siivosin jo aiemmin ja onhan siellä tullut peräti kerran syötyä. Maalaushommia olen tehnyt useampana päivänä. Etupihan kahvittelupaikka on ollut hiukan ahkerammassa käytössä.

Kylmästä kesäkuun alusta huolimatta, kylvökset ovat itäneet kurpitsoita lukuun ottamatta. Oli pakko ostaa yhden valmis taimi ja varmaan hankin vielä toisenkin. Tomaattiraukat olivat ulkona peittelemättä kaikki kylmät yöt, mutta talon seinustalla ei päässyt halla puraisemaan ja hengissä selvisivät. Kasvu on kyllä hidasta. Perunat laitan maahan tänään.

Tänä keväänä ja alkukesällä kukinta on ollut runsasta. Viime vuonna kukat pitivät välivuotta, mutta nyt on palattu vanhaan hyvään tahtiin. Etupihalla oli kauniina valkoisena pilvenä yhtaikaa omena, norjanangervo ja pilvikirsikka. Viime syksynä koululaisen kanssa istutetut narsissit kukkivat iloisina keltaisina tulppaaneina sisääntulossa.  Lemmikit ovat jälleen levittäytyneet sinisenä merenä muutamaan paikkaan.

Kovin iloinen olen myös pionien runsaasta nuppumäärästä ja joidenkin viime kesän taimiostosten kevään kukinnasta. Vain muutama vuotta vanhoihin siementaimipioneihin on tullut nuput, vaaleanpunainen kielo kukki ensimmäisen kerran ja sinikämmen teki kokonaista kaksi kukkaa. Ilon aiheita puutarhassa on nyt paljon.

Kesäkukkia en ole paljoa laittanut. Orvokit leikkimökille ja kuistille. Kuistille myös lumihiutale ja keijunmekko. Ja koska Suomi täyttää sata vuotta, sinivalkoisilla kukilla mennään tämä kesä. Paitsi se keijunmekko.

Puutarhaa voi tulla katsomaan  livenä 2. heinäkuuta kun on Avoimet puutarhat, ilmoitin Peikkometsän sinne. Taas saa jännittää.


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Voi kiitos 😊 Leikkimökki on kyllä ihana. Meillä on siellä hiekka-, multa- ja vesikielto niin pysyy siistimpänä. Sitten on puumaja, minne saa viedä kaikkea tuota ja monta muutakin sotkevaa asiaa.

   Poista
 2. Jännitetään yhdessä! Kesän säät eivät ole oikein suosineet ulkona syömistä, ei olla syöty vielä kertaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitetään. Aika kylmää on ollut ulkoruokailulle ja nuo kaksi sadepäivää olivat oikein piste iin päälle. Tosin oli kyllä aika paljon just silloin paljon muuta tekemistä ja maakin kaipasi sadetta, että oikeastaan ihan hyvä, että satoi kerralla kunnolla. Ja nyt sitten voi paistaa vaikka sinne Avoimiin asti :D

   Poista
 3. Minä leikkasin vadelmat jo keväällä. Kasvatan vadelmat v-tyyliin.Sidon vanhemmat satoa tuottavat sivuille kahden narun väliin. Näin uudet alut saavat valoa keskeltä. Mies laittoi marjapensaille tuet paitsi neljä punaista viinimarjapensasta saa tuet syksyllä. Ja kiitos kutsusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin leikkaan vademat aina jo aikaisin keväällä, melkein lumen keskellä. Nyt ne ovat edelleen leikkaamatta ja tuet rempallaan. Ei nyt ole oikein mennyt aikataulussa tämän kesän pihajutut.

   Poista
 4. Meillä kurpitsat voivat huonosti ja kurkkukin (kylmä puri lehtiä), mutta monivuotiset mausteet hyvin.
  Omenia ei tule eikä luumujakaan, mutta ainakin kirsikat kukkivat hienosti - pölyttymisestä en tiedä, koska sateet ja kylmä ovat verottaneeet mehiläisten liikkumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista en tiedä, mutta karviaisissa on hyviä alkuja. Luulin, ettei tule mitään, koska yleensä noi karviaispensaat on pitäneet kamalaa pörinää kukinta-aikana, tänä vuonna ei.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)