sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Leikkimökin edusta

Leikkimökin edessä oli vielä muutama vuosi sitten mansikkamaa. Mansikat hävitettiin, koska kotilot tykkäsivät niistä liikaa. Meille jäi tosi vähän marjoja. Nyt mansikkamaan paikalla kasvaa perennoja. Tämä ennen niin kotiloiden suosima paikka on sitä ehkä edelleenkin, mutta joku  (Ferramol kenties?) on juuri tässä paikassa tehnyt sen, että kaikki kotilot, mitä tarkalla tutkimisella löysin, olivat joko jo kuolleita tai koteloitumassa. Merkillistä. Vaan eipä haittaa, sopii minulle mainiosti.

Leikkimökin edessä on tällä hetkellä kaunista puna-lilasävyistä kukintaa. Joku tuntematon lila laukka, tummakurjenpolvi ja myöskin tuntematon kurjenmiekka kukkivat yhtäaikaa ja näyttää kyllä tosi nätiltä yhdessä.

Viime syksynä taimitorilta ostettu vaaleanpunainen kellukka 'Pink frills' on myös edelleen kukassa. Siemenkasvatuksen tulos ei ehkä ole sitä, mitä piti. Kovin on meikäläisen ojakellukan näköinen, mutta kaunis se on tuokin. Ehkä vielä jonain päivänä täydellinen vaaleanpunainen kellukka löytää tiensä tähänkin puutarhaan.

Alueella on kukassa myös siperianlaukka. Komea korkea kukka, vaatimaton, mutta kaunis. Koristeellisia ovat myös tillipionin siemenkodat. Tillipionina minä sen vuosia sitten edesmenneeltä anopiltani sain, mutta kyllä tämä kokonsa, värinsä ja muidenkin tuntomerkkien puolesta taitaa ennemminkin kartanopioni olla.

Leikkimökin edustalla kasvaa myös toinenkin pioni. Tarhapioni 'Rosa Bella'. Nyt ei ole aivan täyttä varmuutta, mutta todennäköisin vaihtoehto se on. Istutin samaan aikaan ystävältä saadun pionin taimen ja paikkamerkinnät menivät sekaisin. Tässä on nyt nuppu ja jos se vaan suostuu aukeamaan, tämäkin arvoitus ratkeaa jo tänä kesänä.

Toinen mysteerinen kasviarvoitus kyseisessä penkissä on nimetön tähtiputki. Muutama vuosi sitten ostin kaukasiantähtiputken siementaimen taimitorilta. Sen vei toissatalvi ja viime keväänä löytyi uusi hyvin saman näköinen taimi jälleen taimitorilta. Myyjä ei osannut sanoa, mikä tähtiputki on kyseessä. Lehtien muodon perusteella tämä saattaisi hyvin olla haaveilemani kaukasiantähtiputki. Kukka on nuppuisenakin kaunis. Jostain syystä paikalle on ilmestynyt siementaimia. Tämä ei muistaakseni kukkinut viime kesänä, mutta se edellinen kaukasiantähtiputki taisi ehtiä kukkia, olisko nämä sen poikasia? Vai kukkiko tämä sittenkin ja nämä ovat tämän jälkeläisiä? En muista yhtään. Jännittäviä aikoja on luvassa.
 Leikkimökin takana kasvaa jo useamman vuoden vanha huntuvaahtera. Puolimetrinen puunalku on jo sen verran iso, että sen oksia alkaa näkymään mökin takaa. Siinä on kaunis punainen syysväri. Kuivuneet lehdet irtoavat vasta keväällä, kun uusia silmuja alkaa tulla.

Mökin takana kasvavat kuunliljat eivät jostain syystä  kelpaa kotiloille. Tai kyllähän täälläkin kotiloita on, mutta 'Regal splendor' ei näytä suuremmin niille maistuvan. Kuunliljojen lajikkeita on paljon ja koko ajan niitä kehitellään lisää. Kuulin, että nyt yritetään tehdä lajikkeita, jotka eivät kelpaa kotiloille. Se olisi kyllä mukavaa, voisin mielelläni hankkia muutaman kotiloille kelpaamattoman kuunliljan lisää.

Leikkimökin räystäiden alla aurinkoisessa ja kuivassa paikassa olen saanut menestyksellisesti kasvatettua erilaisia neilikoita. Niiden aika ei ole vielä, kuvaillaan myöhemmin. Nyt kukkivat metsämansikat. Olen yrittänyt kasvattaa räystään alla myös erilaisia köynnöksiä - huonolla menestyksellä. Nyt on jo parin kesän ajan loistokärhö 'Niobe' kasvanut yli metrin korkuiseksi ja viime kesänä siinä oli muutama kukkakin. Jälleen yritän uutta köynnöstä, mantsuriankärhöä. Täytyy yrittää muistaa kastella, että se saisi juuret tarpeeksi syvälle ja jaksaisi sitten etsiä sitä kosteutta maasta ilman apukeinoja. Muutaman vuoden kulmalla on kitunut köynnöspinaatti. Kaikilla muilla se kasvaa monta metriä korkeaksi tuuheaksi köynnökseksi, joka riesaksi asti siementää. Minun kaksi köynnöspinaattia ovat noin kymmenen senttiä korkeita. Liian kuiva paikka ilmeisesti. Toisen kaivoin pois ja siirrän toisaalle. Jospa se vihdoinkin innostuisi kasvamaan.
2 kommenttia:

  1. Joo ei ollut "Pink Frills" sitä mitä piti mutta olkoot jos ei liikaa leviä. Mulla on köynnöspinaatti kuivassa paikassa mutta täydessä auringossa, voisiko se vaikuttaa? Olen muuten luullut ettei se tee siementaimia koska omani ei ole vielä tehnyt. Pitänee seurata, niitä voisi laittaa muuallekin jos alkaa mullasta ilmestyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringossa tuokin on enimmäkseen, mutta se on reilusti koholla räystään alla eli ei saa koskaan kosteutta. Tai ditten ei vaan viihdy meillä. Toinen paikka lähtee huomenna kokeiluun.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)