perjantai 7. heinäkuuta 2017

Puuliiterin alue

Puuliiterin alue on ollut pitkään pihan ongelmakohta. Tavalla tai toisella. Puuliiterin edustalle tulee kerättyä usein kaikenlaista roinaa, roskia ja kasvijätteitä, mitä pihasta ikinä nyt löytyykään ja se on heti ekana vastassa, kun pihaan tulee autolla. Tosin aika harva uskaltaa ajaa autonsa meidän pihaan, joten ongelma on lähinnä omien silmien edessä.

Tällä hetkellä alue on normaalia siistimpi, vain kottikärryt romukasoineen ovat ikävästi heti vastaanottamassa kotiin palaajaa. Risukasa tulee tehtyä tuohon vasemmalle kivien viereen. Siisti risukasa ei omaa silmää häiritse, mutta koivun takana näkyvä kompostori kuivikeastian kanssa kyllä. Kompostori siirretään toiseen paikkaan - kunhan vaan ensin keksin minne.

Itse puuliiterikin on vielä hiukan keskeneräinen. Pitäisi laittaa päätyihin paneelia ja maalata toiseen kertaan. Vesisaavi on ostoslistalla vasemmalle kulmalle. Tällä hetkellä siinä on räystäästä vesiä keräämässä reikäinen kastelukannu.

Puuliiterin eteen levitettiin viime kesänä kuorikatetta, koska siihen maastoutuu hyvin edustalla tehtävien polttopuiden roskat. Katetta voisi hankkia vielä hiukan lisää. Sitä tarvitaan toiseenkin kohteeseen. Keväällä erottelin sora-alueen ja katteen tiilirivistöllä. Se on tarkoitettu vain ensiavuksi pitämään maa-ainekset erillään. Tuohon on tulossa jossain vaiheessa maahan upotettu kivi- tai laattareunus. Toivottavasti viimeistään ensi kesänä.

Tähän alueelle pihaa tulee ehkä eniten koivunlehtiroskaa syksyisin. Meidän ja naapurin välisestä ojasta kaadettiin keväällä kaksi koivua, syksyllä tai ensi keväänä kaadetaan loput neljä ja naapurin puoleltakin kai muutama. Koivu, mihin puumaja on rakennettu, on myös tarkoitus kaataa siinä vaiheessa, kun puumajassa ei ole enää leikkijöitä ja sen saa purkaa. Tilalle haaveilen jonkinlaista paviljonkia, johon saisin kasvamaan köynnöksiä. Ja ojaan taidetaan laittaa pari koivua kaadettujen tilalle, ettei se roskan tulo ihan kokonaan loppuisi.

Tänä vuonna en jaksanut panostaa oikein kesäkukkiin ja puuliiterin edustallakin on suunnitelmien vastaisesti vain yksi pieni kukka. Tänään siihen löytyi kiva ruukku kirpputorilta. Ehkä tuossa olisi vähän isompi kesäkukkaistutus paremman näköinen.


Ojan reunalla on maasta kaivinkoneella kaivettuja isoja kiviä, joiden väliin kärräsin toissa kesänä jokusen kärryllisen multaa. Alue oli pitkään vailla istutuksia. Viime syksynä istutin siihen Mustilasta alelaarista ostetun ruusun. Ruusun lapussa luki rosa jacutica, jännä nähdä, mitä sieltä on tulossa.

Ruusun lisäksi olen laittanut kivien keskelle aivan mysteerin esikon. Kehuskelen aina kaikille, että kirjaan muistiin kaikki kasvit, mutta kyllä noita kysymysmerkkejäkin pihasta löytyy. Tämä esikko on yksi niistä. Ei mitään hajua, mistä ja koska, veikkaan Türista ostetuksi. Esikkoon on tulossa punaisia kukkia. Kauniilta kyllä näyttää.

Esikon ja ruusun lisäksi siirsin tähän japaninjaloangervoja toisesta paikasta, jossa ne meinasivat jäädä tuivion jalkoihin. Punainen mehitähti on ostos kevään taimitorilta, nimetön sekin.

Kivien välinen istutus on aika kuiva, koska koivut vievät vedet ja niiden takia tuohon ei sadakaan samalla tavalla kuin muualle. Siitäkin syystä tuon istutusalueen vieressä on usein kottikärryt parkissa, kun ne eivät kastu. Täytyy varmaan nyt ainakin tämän kesän aikana tapojen vastaisesti kastella perennaistutusta.
6 kommenttia:

 1. Niin siistin näköistä että! Kävisikö liiterin ikkunana alle kukkalaatikko? Ei mitään muovista vaan joku kaunis puinen? Esikko saattaa olla joku japaninesikko mutta mitä lajia, en osaa sanoa. Alpo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkalaatikko olisi kyllä hyvä. Ensi kesänä sitten. Japaninesikko se voisi olla. Näitäkin lajikkeita taitaa olla ihan tuhottomasti. Joskus turhauttaa se, kun ei muista tai tiedä jotain, vaikka toisaalta eipä sen niin väliäkään ole, jos on vain kaunis.

   Poista
 2. Siisti alue! Minäkin laittaisin kukkalaatikon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Laatikko siihen varmaan ensi kesänä ilmestyy. Toisaalta olen jo miettinyt sellaista betonista tehtyä pohjatonta laatikkoa ja perennoja. Mies tuskin sellaisesta innostuu.

   Poista
 3. Blogissani Avoimet puutarhat postaus sun pihasta : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun vierailit ja tykkäsit :) Kävinkin jo aiemmin katsomassa, nyt ehdin jo kommentoidakin.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)