tiistai 4. marraskuuta 2014

Puutarhan kesätilinpäätös

Nyt kai voi jo sanoa, että kesä on ohi ja voi katsastaa minkälaisia pihasuunnitelmia sitä tuli keväällä tehtyä ja mitä kaikkea ehti toteuttaa. Kuvat on otettu jo syyskuussa, nyt on jo paljon vähemmän vihreää, punaista, keltaista tai ylipäätään minkäänvärisiä lehtiä.

Puuliiterin paikka piti siistiytyä ja se osittain siistiytyikin. Eli nuo väliaikaiset polttopuutelineet lähtivät osittain pois, mutta palasivat jälleen syksyllä, koska jonnekin ne talven polttopuut on pakko säilöä. Eikä sitä puuliiteriä edelleenkään tuossa paikassa ole. Kuten ei ole kuorikatteella peitettyä aluettakaan. Tämä kaikki jää tehtäväksi ensi kesänä. Tai seuraavana.Kompostori vaihtoi paikkaa jo keväällä tulevan puuliiterin viereen. Uudessa paikassa laite sai kai paremmin happea tai jotain, sillä se alkoi toimimaan ihan eri tavalla kuin edellisenä kesänä. Mittarin lukemat huitelivat koko kesän kuudenkymmenen asteen tuntumassa ja multaa valmistui. Vanhaan kompostorin paikkaan jätin osan laatoista ja paikalle muodostui pieni polku pensaiden alle. Kiva maja lapsille. Muutaman puskan siirsin tuohon toisaalta pihasta, mutta muuten annoin olla. Mies rakensi portin, jota pitkin villiviini saa kiipeillä.Lehtikompostialueen siistin siten, että hävitin sieltä kompostikehikot. Säästin niistä vähiten mädät ja siirsin ne etupihalle toiseen kompostikäyttöön. Eli kehikkoon kasaan ne puutarhajätteet, jotka kuljetetaan jäteasemalle. Tämä tarkoittaa niitä rikkaruohoja, joita en halua kierrättää omassa puutarhassa eli voikukkaa, peltokortetta, hiirenvirnaa, rönsyleinikkiä ynnä muuta lehtikompostin kautta leviävää rikkaa. Samoin siihen kasaan syksyisin perennojen varret, koska niitäkään en enää omassa kompostikasassa kompostoi. Sinne menköön pelkät lehdet ja helpot kitkentäjätteet. Siirtelin alueelle siellä jo ennestään rehottavaa tuoksuvatukkaa ja jätin sinne vain paikan tammenlehtikasalle.Pihan takanurkassa on toinen lehtikompostialue, jossa on enemmän tilaa tehdä eri maatumisvaiheessa olevia kekoja. Ja melkein kaikki pihan suuret koivut ovat siinä suunnassa puutarhaa, joten lehtien kompostiinkuljetusmatkakin hiukan lyhenee.

 

Polkupyöräparkin viereen oli tarkoitus tehdä vähän enemmän istutuksia, mutta vain muutama pensas ilmestyi tuohon. Ensi kesänä ehkä jaksan kaivaa tuosta soraa pois ja laittaa pari pientä kasvia tilalle. Eivätpähän ole ensi vuonna vielä tiellä, kun talo maalataan.Betoniruukku on edelleen tekemättä, samoin parit köynnöstelineet. Mutta toinen portti ilmestyi tukemaan riippapihlajaa, ruukutuspöydälle rakentui paikka pihan ylijäämälaatoista sekä vanhasta muurinpätkästä ja ruukutuspöytäkin ilmestyi paikoilleen vielä syksyllä.
Kesällä siirtelin ennätysmäärän pensaita ja perennoja toiseen paikkaan. Leikkasin pensaita niin, että melkein umpeenkasvaneita polkuja pysyi jälleen käyttämään. Laajensin muutamaa istutusaluetta hiukan.
Eniten ehkä ensi kesänä jännittää nähdä, miten pionit ovat toipuneet siirrosta. Siirsin ne yhtä lukuun ottamatta kaikki, koska olivat jääneet niin pahasti toisten perennojen varjoon kasvamaan. Ensi kesänä ehkä myös päästään eroon noista taapelipinoista ja se puuliiteri ilmestyy paikoilleen. Talvella olisi tarkoitus kaataa yksi huonokuntoinen vaahtera ja kaksi rispaantunutta rumaa kuusta. Toisen kuusen tilalle varmaan leviää tuoksuvatukka, mutta toisen kuusen ja vaahteran paikalle on laitettava istutuksia, ettei tule liian hyvää kyttäyspaikkaa naapurin etupihalle. Uuden vaahteran haluaisin siihen istuttaa, mutta katsotaan nyt. Viime viikolla kävin puutarhan syysalesta hakemassa muutaman kääpiöpunapajun, punaherukan sekä aroniaa. Ne nyt siihen ainakin laitan.


2 kommenttia:

Jokainen kommentti ilahduttaa :)