torstai 4. kesäkuuta 2015

Pihalla nyt

Alppikärhö kukkii hienosti. Pari päivää sitten löysin sen lehdeltä istumasta kärhöpistiäisen. Nyt odottelen tuulen tyyntymistä, että pääsen myrkyttämään tämän ja kaikki muutkin kärhöt. Murr.Ostin pari riippapelargoniaa ja istutin ne ystävältä hankittuihin peltipurkkeihin.Ruukkupuutarhassa kasvaa kohisten. Auringonkukat ovat itäneet ja kasvaneet jo vähän, daalia on jo kolmesenttinen.Viimeisen tomaattihankinnan istutin tänään ystävältä ruukuksi saatuun rikkinäiseen kastelukannuun.Lemmikkimeri on vaan niin ihana, että siitä oli pakko ottaa taas kuva.Vanha omenapuu on täynnä ihan kohta avautuvia nuppuja. Luumujen kukat taisivat lentää tuulessa pois ja taitaa runsaasti kukkiva päärynäpuukin jäädä ilman satoa, kun pölyttäjät eivät näillä myrskytuulilla juuri lentele.Tarhatyräkki on runsaassa kukassa ja levinnut jo nurmikkoonkin. Samoin kukkii tyräkkien välissä pieni mesimarja.Viime syksynä istutettu karhunvattu ei näyttänyt elolliselta vielä viikonloppuna. Tänään kävin taas huolestuneena katsastamassa ja siinähän oli jo reippaan kokoinen alku. Iloinen yllätys.Meidän pikkutalvio on väriltään violetti. Sitä kasvaa pihalla jo niin monessa paikassa, että sen kukinta meinaa ihan unohtua kun sitä näkee joka puolella.Koristeomenapuu Hopa joutui jäniksen syömäksi heti ensimmäisenä talvenaan. Puun alaosasta taivutin yhden oksan kasvamaan ylöspäin ja oksa on nyt kasvanut parimetriseksi ja kukkii ensimmäistä kertaa. Ei mitenkään runsaasti, mutta muutama kukka sentään.Kasvihuoneen edustan astiat ovat vielä tyhjän näköisiä. Kaikissä on kuitenkin tapahtunut jo itämistä tai pientä kasvua. Suureen sinkkisaaviin on istutettu kaksi perunaa, mutta muurahaiset ovat vallanneet sen. Kokeilen ensin muurahaisten häätämistä kanelilla.Polku pihamökille kaipaisi hiukan karsimista.Melkein kymmenen vuotta sitten istutettu pieni saksankirvelin taimi on siementänyt ja levinnyt rikkaruohon lailla. Mutta kaunis se on, joten antaa levitä.Muutama vuosi sitten taimivaihdossa meille kotiutui purkki, jossa kasvoi kaksi kummallisen näköistä asiaa. Toinen selvisi myöhemmin verbenaksi, toinen pienen pieni pensaan alku oli vielä viime kesänä kysymysmerkki. Tänä vuonna siihen ilmestyi merkillisen näköiset kukkaset. Kysymysmerkki pensas on edelleen, en ole jaksanut alkaa selvittämään mikä se on. Joksikin kuusamaksi sitä epäilen, mutta siitäkään en ole varma. Eiköhän nimi joskus selviä.Kuistilla nukkui Esko.Aamu seuraili koko ajan mitä minä puuhaan. Yritin houkutella sitä lähemmäksi, että saisin paremman kuvan.Ja tulihan se lopulta lähelle.

4 kommenttia:

 1. Mulla olis ylimääräinen kasvihuonekurkku jos haluat, ja on niitä tomaattejakin. Mysteerikasvia en tunnista, mutta hauskan näköinen kukka siinä on. Tuuli on harmilliseen aikaan, ei liiku meilläkään pölyttäjät ja saapa nähdä tuleeko sittenkään kunnolla marjaa ja hedelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuonekurkkua voisin kokeilla, mulla on sille vähän huonot olosuhteet, mutta ainahan voi yrittää. Hedelmäsato jää kyllä näiden tuulien ansiosta aivan surkeaksi, marjoja varmaan tulee, ainakin raakileista päätellen.

   Poista
 2. Kirvelistä kiitos -sain sen juuren muutama vuosi sitten. Nyt siitä kirvelipehkosta on lehtiä otettu ja kokeiltu sopaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun suussa tuo kirveli ei oikein maistu, mutta sen siemeniä syön kyllä.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)