maanantai 6. heinäkuuta 2015

Kasvimaalla ja kasvihuoneessa

Eilen ehti hyvin puuhailla puutarhassa. Leikkasin kuivia oksia ja kanttasin uutta istutusaluetta ja kärräsin sinne multaa. Tai lähemmin laajensin vanhaa. Sitten tein vähän suunnitelmia kasvimaan ja kasvihuoneen osalta.

Ihan vähän haluaisin, että meillä olisi isompi kasvimaa. Olihan se alkuun isompi. Reilu kymmenen vuotta sitten kasvimaa perustettiin ja usean vuoden se olikin isompi. Mutta sitten innostuin istuttelemaan sinne kaikenlaista muutakin. Ja lopulta jokunen vuosi sitten saapuivat lehtokotilot. Kasvimaa oli pihan kosteimmalla paikalla avo-ojan vieressä eli voitte kuvitella kotiloiden määrää juuri siinä. Kasvimaasta on enää pienet rippeet jäljellä ja loput hyötykasvit kasvatetaan muualla.

Perennojen takana kasvaa mansikkaa, edessä rautapadassa on tänä vuonna sipulia. Hopeasalavan edessä kasvaa kolme isoa raparperia ja niiden edessä on lavakauluksista tehty laatikko, jossa on tänä vuonna herneet. Ja on tuolla jossain seassa saksankirveliä, mäkimeiramia ja pillisipulia. Tälle alueelle ei ole tulossa mitään lisää.

Edellisen kuvan vasemmassa kulmassa olevan kasvihuoneen rungon sisällä kasvaa pari maissia, hernettä ja yksi kitukasvuinen kurpitsa sekä kaksi kitukasvuista tomaattia. Kasvihuoneen rungon sain naapurilta, kun yhtenä talvena siitä tuli lumet läpi ja lasit hajosivat. Ehjiä laseja oli sen verran, että sain seinät kasattua. Nekin antavat lämpöä jonkin verran.Pikkuriikkinen itse tehty kasvihuone onkin täynnä 'Zilga' viiniköynnöstä. Sen juurella yrittää kasvaa viherminttu ja purkissa chilipaprika. Kasvihuoneen takana rehottaa lehtokotiloiden suosikkikasvi numero yksi: lipstikka. Ja vieressä kasvaa ruohosipulia, ilmasipulia sekä tänä keväänä siemenestä kasvatettua kiinansipulia. Vielä ovat kiinansipulit kovin vauvavaiheessa ja hentosia, mutta sentään elossa. Saa nähdä näkyykö niitä enää ensi kesänä.Koska kasvihuonetilanne meillä on suorastaan onneton, haaveilen edelleenkin siitä vanhoista ikkunoista tehdystä hiukan suuremmasta lasihuoneesta. Laseja on jo kerättynä kuusi oman talon laajennuksen tieltä puretuista ikkunoista, sekä epämääräinen määrä naapurin ikkunaremontin yhteydessä yli jääneistä pikkuikkunoista. Ne ovat vielä naapurin seinän vieressä odottamassa, että haetaan ne joku päivä. Mutta lisää pitäisi saada. Paikka uudelle kasvihuoneelle on jo katsottuna ja se on laattapolun päässä nurmikolla kasvimaan ja marjapensaiden välissä. Meillä taitaa olla kuitenkin ehkä vielä jotain muuta pientä rakennettavaa ennen kuin kasvihuonetta pääsee kasaamaan. Ja vielä on laseja ja tiiliä haalittava lisää.Varsinainen kasvimaa tällä hetkellä sijaitsee talon länsipäädyssä paahteessa ja auringossa. Etuna on se, että sorapihalla ei noita kotiloita hurjan paljon liiku. Joitakin olen plantaasillani kerännyt, mutta ei mitenkään huomattavaa määrää.

Tuohon haluaisin vielä yhden (tai kaksi) lavakauluslaatikkoa koska niitä tarvitsee kastella vähemmän kuin purkkeja ja patoja. Mutta koska ollaan myös suunniteltu tuohon samaiseen soratilaan lapsille trampoliinia ei siihen kovin paljon pysty viljelylaatikoita perustamaan. Ehkä kuitenkin joku päivä teen vielä pienen perunamaan takapihalle. Sitten kun on se maakellari, minne ne perunat saa laitettua.

Nyt kasvimaalla kasvaa oikein hyvin härkäpapua, pari tomaattia, lehtikaalit, pinaatti, mausteyrttejä, porkkanaa ja yksi peruna. Toinen kurpita on komea, mutta toinen kituu.Muutama hyötykasvi kasvaa myös kuistilla ruukussa. Ainakin amppelimansikka alkaa jo pian punertaa ja kasvihuonekurkku sekä lehtikaali on hyvissä voimissa. Niiden lisäksi sisääntuloa koristaa vielä yksi kitukasvuinen tomaatti. Mutta jotain on aina yritettävä.

 

6 kommenttia:

 1. Mulla ei oo koskaan epäonnistunut kesäkurpitsa – paitsi tänä kesänä.
  Kadehdin sun maisseja! Kitkin omani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsa ei tosiaan kuulu epäonnistumisten pariin. Paitsi tänä kesänä. Laitoin liian aikaisin ulos. Enää en kehtaa uusia taimia hankia. Maissit onkin ostotaimet, itse tein pieniä kylvömokia omien kanssa ja ne kuivuivat. Ensi vuonna taas kokeilen omia. Viime vuonna taisi tulla yksi maissi ja olipahan hankala jakaa neljälle.

   Poista
 2. Mulla kesäkurpitsa kasvaa mutta hitaasti. Paitsi se yksilö jonka löin suoraan kompostin päällä olevaan raakaan hevosenlantaan. Kannatti uskaltaa kokeilla. Uudelle kasvihuoneelle on kyllä mukava paikka tiedossa, ja multa löytyy ylimääräisiä kauluksia sitten kun tarvitset. Omassa puutarhassa aloin miettiä josko siirtäisi kaikki mansikat laatikoihin, olisivat paljon helpommat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on joka kurpitsan astiassa puoliraakaa kompostorimultaa, mutta ei vaan kasva. Paitsi tuo yksi jo toukokuun alussa istutettu. Se onkin jättikurpitsa, toivottavasti tulee myös se jätti. Tykkään noista lavakauluslaatikoista, on kivalla korkeudella. Jos sulla on joutilaita, voisin syksyllä uuden 'kasvimaan' sellaiseen perustaa.

   Poista
 3. Eivät kurpitsat kasva meilläkään. Mökillä kompostissakin on parhaat, mutta nelin alut vielä pieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taida olla hyvä kurpitsavuosi. Sää ei taida olla ollut niille hyvä.

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)