maanantai 27. heinäkuuta 2015

Matonpesua

Jokakesäinen kiva juttu on matonpesu matonpesupaikalla. Viime kesänä jäi väliin, kun ei oikein ollut pestäviä mattoja. Suurin osa matoista mahtuu pesukoneeseen. Tämän kesän matot mahtuisivat myös pesukoneeseen, mutta lapset halusivat mattopyykille ja oikeastaan minä myös. Monta päivää meni kun herättiin sateeseen ja matonpesuretki jäi väliin, mutta lauantaina aurinko paistoi ja lähdettiin heti aamusta pesupaikalle. Heti aamusta kymmeneltä.

Olen joitakin vuosia sitten kirjoittanut oikeasta matonpesijästä ja jostain syystä tämä kirjoitus palasi mieleen tänä kesänä. Tällä kertaa paikalla ei oikeaa matonpesijää ollut, mutta toisessa sosiaalisessa mediassa olen sellaiseen törmäänyt. Tai oikeastaan useampaankin. Sen verran minäkin olen oikean matonpesijän suuntaan itseäni liikuttanut, että mattoja oli mukana peräti viisi. Tosin kaukanahan se on vielä yli kymmenestä. Saati sitten kahdestakymmenestä. Vesipullokin unohtui kotiin. Koululainen kuitenkin sellaiset kävi meille reippaasti hakemassa, kun huomattiin unohdus. Että sekin virhe sitten taas tehtiin. Myös vaatteet olivat edelleen väärät. Ja kengät. Mekko ei ole oikean matonpesijän vaate. Onneksi sitä oikeaa matonpesijää ei ollut paikalla, koska tällä kertaa lapset eivät istuneet hiljaa paikoillaan. Ääntä lähti ja liikettä oli. Ja matot puhdistuivat.

Vaatteet olivat mattopyykin jälkeen läpimärät. Lapset kävivät uimassa ja siinä tuulessa odotellessa mekko jo kuivui. Housujen vyötärökin oli jo iltapäivällä kuiva. Matot sen sijaan roikkuvat edelleen kosteina pihalla. Toinen aurinkoinen päivä jossain vaiheessa olisi ihan kiva. Huomenna kai sellainen on luvassa.


6 kommenttia:

 1. Voi taivas, onneksi en ole oikeaan matonpesijään törmännyt. Jatkossakin siis parempi pestä matot omassa koneessa ja pihassa. Taitaa kyllä jäädä tältä vuodelta. Ei ole kuin isoja mattoja ja ne ei kuivu ellei ole 3-4 päivää sateetonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla matonpesupaikalla niihin törmää. Tänä kesänä ei ole matonpesukelit kohdillaan kun siellä ei paljon näe muitakaan pyykkäreitä. Kuivaaminen on kyllä vähän haasteellista nyt. La matot roikkui mattotelineellä, yöksi ne siirrettiin pihatuoleille ja pöydälle varjon alle ja siinä ne olivatkin koko sateisen sunnuntain. Tänään nostin pyykkinarulle. Aamulla tuli pari tippaa vettä, mutta nyt näkyy aurinkoa ja lupaavasti tuulee. Kunhan vain muistan nostaa ne pois jos sadekuuro yllättää.

   Poista
 2. Matonpesu on kivaa ja vielä meillä mattojakin piisaa - vasta yhden kerran tänä kesäsänä olemme käyneet - eikä sitä oikeaa matonpesijää tavattu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä mullakin olisi pari isoa mattoa pestävä, mutta taitaa jäädä ens kesään kun ne ei kuivu näillä keleillä.

   Poista
 3. Mä törmäsin viikonloppuna oikeaan matonpesijään, joka kertoi, että kyllähän matot pitää pestä jo alkukesästä (kun erehdyin sanomaan, että ihan ensimmäistä mattoa tälle kesälle olen pesemässä), koska silloin matot kuivuvatkin paremmin. ??? Antoi myös vinkin, ettei kannata tulla aamuviideltä mattopaikalle, että silloin on ruuhka.. as if...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivän repeäminen :D Joo, toi alkukesä kuuluu myös siihen oikeiden matonpesijöiden juttuun. Ja kiitos vinkistä, enpä taida minäkään mennä enää viideltä pesupaikalle jonottamaan :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)