perjantai 2. tammikuuta 2015

Joululahjoja

Yritän joka vuosi hankkia joululahjat ajoissa, koska vain tykkään tehdä niin. Ainakaan silloin ei pääse käymään niin, että joku tosi toivottu suosikkilahja olisi päässyt loppumaan. Sitten voi joulukuussa katsella kaikkea rauhassa ja hankkia jos siltä tuntuu. Mutta pakkoa ei ole. Toki myöhäisempi lahjanostaja saattaa saada hyvällä alennuksella lahjoja, mutta löytyykö silloin enää mieluisia. Minä teen mielummin joulun lähestyessä jotain muuta kuin kiertelen kaupassa. Tosin tänä vuonna kiertelin parit leluosastot viime tipassa ihan sen takia, kun vahtasin, milloin uudet Legot ilmestyvät. Ja ehtihän tänäkin vuonna tammikuun uudet Legot ilmestyä ennen joulua, joten sain ihan tuoreet paketit joulupukin säkkiin.

Minulla ei ollut joulukuussa lapsilisien (jotka tulivat tilille vasta juuri ennen joulua) lisäksi muita tuloja, joten senkin vuoksi lahjat oli hankittava ajoissa. Lapset (omat ja muiden) saivat suurimmaksi osaksi uusia tavaroita, muille meni aika paljon kierrätyksestä hankittua ja ihan vähän itse tehtyä. Kierrätyksestä hankittu tarkoittaa tässä kohtaa kirpputoreja, vanhan tavaran kauppoja sekä käytettyä tavaraa myyviä nettikauppoja.

Itse tehtyä oli aika paljon esillä jo joulukalenterissa. Lahjoja ja pieniä lisukkeita. Paketteihin tai pakettien mukaan pääsi paperitähtiä, kirjankansitaulu, lumiukkoja, himmeleitä, kestovihannespusseja (niitä, joiden päälle kissa ei mennyt makaamaan), tawashit, paperipalloja ja paperisydämiä.

Varsinaisia lahjoja tein vain muutaman. Pipoja saumasin neljälle. Kankaat omista trikoovarastoista. Näihin en käyttänyt kierrätyskankaita, sen verran säästin lahjansaajia. Muutama pipo on ommeltu kaavan mukaan, pari tein pidennetyllä versiolla. Sellainen versio on meidänkin perheen pipoissa käytössä, eikä kukaan ole vielä valittanut.
Miehen kirjoittamassa joulupukin kirjeessä oli toiveena jotain itse tehtyä ja vaihtoehdoista löytyi myös olohousut, joten päätin yhdistää kaksi toivetta. Olen säästänyt yhtä vanhaa käsityölehteä sen takia kun siinä on miehen collegehousujen kaavat. Nyt vihdoin sain kaavat piirrettyä ja lehti pääsee kierrätykseen. Housut ompelin omista varastoista löytyneestä vanhahkosta collegekankaasta. Polviin aplikoin velourtähdet. Omatoiminen polviaplikoinnin kohdistus ilman kaavojen antamia neuvoja on melkoista riskipeliä lahjahousuihin, mutta käytin mittana vanhojen housujen polvipusseja ja onnistuin kohdistamaan tähdet melkein polvien kohdalle. Nyt pääsen vihdoinkin heittämään miehen vanhat olohousut - kröhöm - kierrätykseen.Neulottuja lahjoja tein vain kaksi. Ehkä siitä syystä, että sain vain kaksi neulelahjatoivetta. Serkun tyttö pyysi lapasia ja tein Ullaneuleen Lumikit. Lankana pinkki Nalle, sitä voi ainakin pestä pesukoneessa. Ohjeesta poiketen tein pitsi-palmikkokuvion vain lapasten selkäpuolelle. Ja on niissä muutakin ohjeesta poikkeavaa säätöä.  Lapasten nimi kuvaa talvea ja prinsessalle sopivia lapasia -lause oli niin hyvä myyntipuhe, että nämä on pakko tehdä varmaan itsellekin.
Toinen neulelahjatoive tuli Tyyneltä, mutta ei suoraan minulle, vaan joulupukille. Vähän autoin pukkia ja neuloin jostain tuntemattomasta puuvillalangasta tytölle tiskirätin. Tyyne pyysi tiskirättiä sen takia, ettei tarvitse aina pyytää äidin rättiä ja kun äiti antaa aina sellaisen huonon rätin ja nyt kun saisi oman, niin voisi aina pyyhkiä pölyjä hyvällä rätillä. Perustelut oli niin hyvät, että lahjatoive oli pakko toteuttaa.

Olisin mielelläni neulonut enemmänkin lahjaksi, mutta koska tein vain toivotut, niitä oli tämän verran. On se kuitenkin reilusti enemmän kuin viime vuonna, jolloin en neulonut ensimmäistäkään lahjaa. Saisinkohan ensi vuodeksi vähän enemmän noita neulelahjatoiveita?

2 kommenttia:

  1. Kiitos piposta. On hyvä hiihtopipo ja käytetty muuallakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Kiva, että tuli käyttöön.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)