maanantai 5. tammikuuta 2015

Joulun ajan jätettä


Joulukuusi, kynttilänjämät, tuikkukupit, lyhtykynttilän jämät ja askartelujätteet. Joinain jouluina löytyy rikkinäisiä valosarjoja. Lahjapaperit, lahjanarut, paketit, pahvit ja pakkaukset. Muoveja, joulukukkia, ruokaa, kasseja ja pusseja. Joulun ajan jätettä.

Tänä vuonna oli aika monen lelun muovipakettiin ilmestynyt koodi, jonka perusteella tiedän meneekö se poltettavaiin jätteisiin (energiajäte) vai kaatopaikalle. Huomattavaa parannusta aikaisemmasta. Ne muovit, joissa tunnusta ei ole, laitan suosiolla kaatopaikkalaatikkoon. Nyt niitä oli tosi vähän. Kuten myös muutakin kaatopaikkajätettä. Mukava juttu, että tunnusten merkintä pakkauksiin on yleistynyt. Kiva juttu on myös se, että nykyään monissa lelupaketeissa (jotka ovat edelleen valitettavasti turhan runsaasti pakkausjätettä sisältäviä) on lelut kiinnitetty taustapahveihin kierrätykseen kelpaavalla paperinarulla. Energiajätettä eli sitä poltettavaa tulee kyllä runsaasti. Eihän sekään mukavaa ole, mutta täällä Lahden seudulla energiajäte poltetaan Kymijärven voimalaitoksessa ja jäte muuttuu sähköksi ja kaukolämmöksi. Parempi sekin kuin penkalla mätäneminen. Tosin näitä joulun jätteitä tulee sen verran runsaasti, että me poltetaan energiajätteet omalla pihalla uuden vuoden aaton toivotuksena omien ja naapurin lasten iloksi. Oli se sitten kuinka epäekologista tahansa.

Lahjapaperijätteet lajittelen muutamaan pinoon. Ensin ne paperit, jotka voi hyödyntää uudelleen paketin ympärillä ensi jouluna. Lapset repivät aika tehokkaasti paperit, mutta osa papereista säästyy melko ehijä ja käyttökelpoisina. Yleensä kierrätän nämä kerran käytetyt omien lasten paketeissa, mutta saattaa niitä muillekin eksyä. Meiltä löytyy yksi lahjapaperi, jossa on tarra miehen nimellä ja se oli ainakin neljättä joulua käytössä. Ja säästyi muuten seuraavaankin jouluun. Toiseen pinoon laitan vähän pienemmät palat, joita voin käyttää askartelussa ja pakettikorttien valmistamisessa. Ne paperit, joita ei pysty hyödyntämään mitenkään, menevät energiajätteeseen, paperijätteeseen tai pahveihin - riippuen siitä minkälaista paperia paperi on.

Nauhojen kierrättäminen käyttöön onkin paljon helpompaa. Nauhat, narut, nyörit, rusetit ynnä muut koristeet pääsevät suoraan kiertoon ensi vuodeksi tai joihinkin muihin lahjatarpeisiin. Meillä on joitakin naruruusukkeita kiharoineen, jotka ovat kiertäneet paketeissa jo useita jouluja. Tietysti joitain pätkiä tai muuten rumia nauhoja laitan suosiolla jätteeseen, sillä ei sitä nyt ihan mitä vain tarvitse säästääkään.

Pakettikortteja meillä on myös kierrätetty muutamia jouluja. Ensi vuodeksikin säästyi taas useampi Toivo ja Tyyne jo valmiiksi. Ja kyllä sieltä muutama Minnakin löytyy. Muualta tulleet pakettikortit menevät muistojen laatikkoon.

Paperit, pahvit, rikkinäiset valosarjat (jos niitä on), joulukuuset ja kukat menevät tietenkin omiin kierrätyksiinsä.  Pahveista säästän osan askartelutarpeisiin. Kuten niihin pakettikortteihin, joita jo tehtailin vähän lisää ensi joulua varten.

Kynttilänpätkät säästän ja teen niistä sytykeruusuja. Tuikkukupit olen aikaisemmin pistänyt metallinkeräykseen, mutta nyt säästelen niitäkin askartelua varten.

Joulun ajan ongelmajäte on joulukortit. Mitä niille tekisi? Olen aina säästänyt kaikki kortit, mutta joskus kymmenen vuotta sitten hävitin kaikki. Sen jälkeen olen taas säästänyt, mutta ei huvittaisi täyttää lipaston laatikkoa vanhoilla joulkorteilla. Osan korteista laitan lasten muistojen laatikkoon, mutta lopuille pitäisi keksiä parempaa käyttöä.

Joulu korjattiin pois tälläkin kertaa ennen loppiaista. Pari hengissä selvinnyttä kukkaa ja valot jäivät vielä ilahduttamaan meitä. Jätteet on jo lajiteltu ja viety pois, pakettikortit askarreltu. Joulukorttipino, purkillinen palaneita tuikkuja ja kynttilänpätkiä odottavat vielä jatkokäsittelyä.12 kommenttia:

 1. Meillä ei ole joulua vielä korjattu pois; ei olla ehditty :) Tänä vuonna tuikkukupit menivät työkaverille, koska lapsensa keräävät niitä kouluun. Joulukuusi mennee aikanaan takkaan tai saunan uunia lämmittämään. Sekajätteeseen meni yllättävän vähän tavaraa tänä vuonna, mutta energiajäteastia vastaavasti pullistelee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon, että meidänkin koulu alkaisi keräämään niitä kuppeja. Jos en itse ehdi niitä askarrella, säästyvät sitten koululle, jos siellä joku vuosi kerääminen alkaa. Sekajätettä tulee onneksi vähän ja nyt kun aika monet lelupakkausmuovit on tosiaan energiajätekelpoista. Energiajäteastia olisi jo ylitäynnä, jos ei poltettaisi niitä. Meillä on taas jätteenhaku vasta tällä viikolla. Kahdeksan viikon välein käy jäteauto, joten astia ehtii kyllä täyttyä.

   Poista
 2. Onneksi meillä on puilla lämmitettävä sauna, takka ja hella, joten osa palaa ilman muuta, osa - muovit menevät energiajätteisiin ja kaatopapaikalle palamaton ties mikä - mies lajittelee pitemmälle, siis ulos vietävät...bio tottakai kompostoidaan. Nyt alkavat arkiviikot ja meillä edessä taas kerran tyhjennysoperaatio - ainakin suunnitelmissa - perähuone ja sen remontointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan noita pahveja ja papereita uunissakin poltella, mutta sytykkeen verran niitä menee vain. Tehkööt niistä uutta paperia ja pahvia.

   Poista
 3. Tuikkukupit meillä menee siskon lasten koulun hyväksi, muuten menisi metallijätteeseen. Ja pihalla poltetaan joulun paperi ja kartonkijäte, enemmän sieltä voisi papereita ja muita kierrättää, mutta jotenkin en jaksa. Pakettikortit kyllä otan talteen ja käytän uusiksi jos mahdollista, ja kaksiosaisista leikkaan sen kuvaosan pois jos siellä puolella ei ole tekstiä. Tarkkaa puuhaa :)
  Joulukorteista säästän kaikki tsetehdyt ja valokuvalliset sekä jos on joku aivan erityisen kaunis tai "harvinainen" ostokortti. Muut poltan tai laitan lasten askartelulaatikkoon. Sieltä ne häviää viimeistään ennen seuraavaa joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tarkkaa puuhaa on tuo joulujätteen lajittelu. Enemmän voisin itsekin ottaa talteen niitä papereita, mutta tosiaan ihan kaikkea ei jaksa. Nin paljon kuitenkin lajittelen ja kierrätän muulloinkin, että ei ala omatunto huutamaan jos jotain menee huonompaan lajiin.

   Itsetehdyt ja valokuvakortit on mullakin säilössä. Toi lasten askartelulaatikko on tosi hyvä idea! Sinne laitan nuo meidänkin kortit, varmasti kelpaavat.

   Poista
 4. Tuikkukupeista oli Strömsössä joku lampunvarjostin ohje (sellainen pöytälamppumalli). Mäkin tänä jouluna oikein yllätyin, ettei jätteitä tarvinnut jemmailla mihinkään vaan mahtuivat kerrallaan roskapönttöön. Meillähän ei edes tuota energiajätettä kerätä, mikä on kyllä syvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin sen jakson ja aluksi innostuin lampunvarjostimesta, mutta se on ehkä vähän turhan työläs. Pienemmässä mittakaavassa voisin ehkä kokeilla. Kurjaa, ettei siellä ole energiajätteen keräystä. Mulla oli pitkään sellainen luulo, että energiaa kerätää joka paikassa, mutta eihän se niin mene. Harmillista. Ehkä joku päivä.

   Poista
 5. Sanoisinko, että aikas tehokasta toimintaa! Noi pakettikortit on kyl kivan näkösiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joskus saatan olla myös tehokas :D

   Poista
 6. Kirjoittelin pitkät kommentit, mutta kun tuli tuo google-kirjautuminen, niin kaikki hävis enkä jaksa nyt uudelleen tarinoida. Kiva oli löytää tänne uuteen blogiisi, en ole siis muutamaan vuoteen jaksanut blogistaniassa kovin paljon kierrellä enkä blogata itsekään kuin joulunaikaan vähäsen. Tuun toistekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpas kiva kuulla susta pitkästä aikaa :) Ja kiva jos käväset jatkossakin. Joskus olen käynyt vilkaisemassa Risulintua haikein mielin. Välillä tulee itsellekin sellanen olo, että pistän pillit pussiin, mutta vielä on jostain löytynyt motivaatiota. Ja nyt taas sitä onkin rutkasti :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)