perjantai 1. tammikuuta 2016

2015

Vuosi aloitettiin Tyynen synttäreillä. Tammikuussa tuli viisi vuotta täyteen ja sitä juhlittiin kaksi päivää. Lasten harrastuskuljettaminen jatkui jälleen. Oli tanssikoulu, partio, satujumppa, sähly, uimakoulu ja uutena hiihtokoulu. Hämmästytin itseäni ja lähipiiriä hankkimalla sukset 20 vuoden tauon jälkeen. Sähkömies kävi laittamassa laajennuspuolelle sähköt.



Helmikuun alussa sai tehdä lumitöitä joka päivä. Tapetoin eteisen seinän ja ostin sinne uuden maton. Saatiin tuliaisiksi täit, joista onneksi päästiin heti eroon. Neuloin vuoden ekat sukat ja joitain muitakin pikkuneuleita. Loppukuusta talvilomailtiin vesisateessa. Käytiin pilkillä ja tehtiin retki Porvooseen ja Vantaan Ikeaan. Sain päätöksen osatyökyvyttömyyseläkkeestä.



Maaliskuussa järjestelin tupaa pariin otteeseen. Ensin sinne tuli uusi sohva ja sitten piti tehdä tilaa laajennuksen puolelle pääsemiseksi. Ompelin uusia tyynynpäällisiä ja muutenkin käsitöitä tuli tehtyä reilusti. Vuoden käsityötavoite täyttyi kun sain valmiiksi toiset sukat. Kuun lopulla käytiin virpomassa ja Tyyne sai vesirokon.



Huhtikuu alkoi flunssalla, joka kesti koko kuukauden. Nuha oli sitkeässä. Aloittelin pihapuuhia, tehtiin nuotiopaikka, kevätsiivosin pihamökin ja leikkimökin. Pääsiäisenä kettu jahtasi Aamu-kissan puuhun. Kävin Lapsimessuilla ja Pihapiiri-messuilla. Pidettiin leikkimökissä kesäkauden avajaiset ja maalasin pukuhuoneen seinät. Viimeisteltiin tuvan laajennusosa ja saatiin se käyttöön.



Vappuna tehtiin perinteinen kevätretki mökille. Toukokuu oli muutenkin juhlakuu. Paljon synttäreitä, nimppareita, hääpäivä, äitienpäivä ja kerhon kevätjuhla. Sain tapetoitua Tyynen huoneen. Puuhailin paljon pihalla. Kaadettiin kaksi suurta puuta, raivattiin puuliiterin alue ja sen lisäksi oli normaalia kevätpihapuuhaa. Kevätretkeilin ystävien seurassa jo kolmannen kerran Viroon Türin kukkamarkkinoille. Toivo oppi sanomaan ärrän.



Kesäkuussa puutarharetkeilin runsaasti ystävän kanssa. Käytiin Mustilassa, toisen ystävän puutarhakippiksellä, taimitorilla ja Avoimien puutarhojen pihoilla. Olin viikon taudissa ja toipumien vei vähintään toisen viikon. Juhlittiin Toivonpäivää. Juhannuksena mökkeiltiin ja retkeiltiin Tykkimäelle. Lasten kanssa retkeiltiin pari kertaa Launeen perhepuistossa ja Heinolassa. Käytiin useita kertoja uimassa ja vietettiin jokunen yö mökillä. Alkukuusta olin julkineulomassa Lahdessa Knitting In Public -päivänä.



Heinäkuu kului tavaten ystäviä ja nyppien puutarhassa. Retkeiltiin Pellinkiin ja Lahteen. Kanadalaisserkku kävi Suomessa ja oli ihana nähdä monen vuoden jälkeen. Kumpikin lapsi oli yökylässä ekaa kertaa ikinä. Tehtiin automatka Lappiin ja Lofooteille.



Elokuussa oltiin partioleirillä koko perheen voimin. Juhlittiin serkun häissä. Omalla pihalla tapahtui pienimuotoista sadonkorjuuta. Kesäloma loppui ja arki alkoi koulun ja kerhon sekä harrastusten kanssa. Ainoaksi omaksi harrastukseksi otin lasten kuljettamisen harrastuksiin. Vaihdettiin sohvaa jo toisen kerran tänä vuonna. Tämäkin uusi sohva on jonkun vanha.



Syyskuussa vietetteiin päivää Lahden taidelauantaissa ja retkeiltiin Nuuksion kansallispuistoon. Muuten lämmin ja aurinkoinen syyskuu kului tavallisten arkiaskareiden, pihapuuhien sekä kirpputorilla myyntipöydän parissa. Juhlittiin Tyynen nimipäivää ja sitä, kun tyttö oppi ajamaan ilman apupyöriä. Muutoksenhakulautakunta muutti vakuutuseläkeyhtiön osatyökyvyttömyyseläkkeen kokoaikaiseksi työkyvyttömyyseläkkeeksi. Olipa siinä monta pitkää hankalaa sanaa.



Lokakuun alussa juhlittiin serkun synttäreitä ja lopussa Toivon synttäreitä halloween-teemalla. Alkukuussa oli kylmää ja pakkasta, sen jälkeen tavallista lämmintä syyssäätä. Retkeiltiin Lapakistoon. Kiertelin paljon kirpputoreja ja tein suuren osan joululahjahankinnoista. Meille kotiutui pieni poikakissa Alpo. Alpon lisäksi toinen suuri asia oli Tyynen tavaroiden muutto Tyynen uuteen huoneeseen.



Marraskuussa satoi ensilumi, joka suli pois nopeasti. Sen jälkeen ei lunta näkynyt. Jouduin puutumis- ja pyörrytysoireiden vuoksi muutamaksi päiväksi sairaalaan. Mitään vakavaa ei ilmennyt, tutkimukset jatkuvat edelleen. Väsytti ja yritettiin ulkoilla, vaikka sää ei siihen juuri houkuttanut.



Joulukuun täytti jouluaskartelut ja käsityöt, kuten ennenkin. Tehtiin päiväretki Tallinnaan. Joulu vietettiin kotona. Joulupukki kävi.



Vuoden ikäviin uutisiin kuului tädin sekä kahden ystävän kuolemat. Tädillä oli jo ikää, mutta ystävien kuolemat ovat vieneet voimia ja ajatuksia ja yöunia. Toivoin vuodelle vähemmän kuolemaa ja enemmän terveyttä, mutta ei se ihan niin mennyt. Terveenä olen ollut, jos ei tuota marraskuun kummaa tapahtumaa lasketa. Tyyne sairasti vesirokon, minä ja Tyyne oltiin vatsataudissa kesällä ja Toivo oli joulukuussa päivän kuumeessa. Siinä ne pahimmat. Ja ainoat taudit.



Käsitöitä valmistui edelleen niukasti, tämä taitaa olla se nykyinen vauhti. Tavoitteita vilkaistuani, huomasin, että kaksien sukkien tavoite täyttyi reippaasti. Pikaisella laskutoimituksella niitä valmistui peräti yhdeksät. Edellisenä vuonna aloitettu talvitakin ompelu unohtui ja vasta nyt tajusin, että sehän on edelleen kesken. Onneksi vielä ei ole kunnon talvi, pitää tehdä asialle jotakin. Joulukalenterin askartelin taas, tosin nyt sen kanssa oli lieviä teknisiä ongelmia ja unohtelua.

Vuoden kivoimmat ja eniten käytetyt käsityöt ovat Tyynelle neulottu jakku, lapaset itselle sekä vuoden ekat sukat.

Vuoden 2016 tavoitteeksi rohkenen ottaa kolme sukkaparia, sen talvitakin ompelun ja Toivon villapuseron valmistumisen. Sekä joulukalenterin hiukan paremmalla järjestelyllä. Voisin kyllä muutenkin yrittää ommella noita kangaspinoja pienemmäksi. Ja se oma kesken oleva neuletakki olisi kiva saada valmiiksi viimeinkin.



Puutarhassa tapahtui juurikin se vähä mitä toivoin: pikkupikku ruukkukasvimaa tuli hoidettua hyvin ja tomaatintaimet olivat kunnollisia ja tomaatteja tuli. Ja puuliiteri - se ei valmistunut, mutta on jo melkein valmis ja puut ovat sen sisällä. Enää puuttuu vain pientä listaa ja maalaus.

Edellisen lisäksi pihalta kaadettiin kaksi suurta häiritsevää ja lahoa puuta. Tilalle tuli kuormallinen multaa, jota kärräilin koko kesän. Samoin pihatielle otettiin kuormallinen soraa, joka saatiin päivässä levitettyä. Perennoita hankin ja istuttelin taas runsaasti. Ehkä ensi kesänä jo ymmärrän vähentää. Sipulikukkia pitää kyllä hankkia lisää.



Sisustusinto se edelleen odottaa sitä laajennuksen valmistumista. Yksi huone saatiin sentään valmiiksi ja Tyynen huone sekä eteinen tapetoitua ja pukuhuone maalattua.

Laajennuksen loppuosahan valmistuu vuonna 2016, tapetoin vessan sekä talo maalataan ulkopuolelta. Sen jälkeen järjestelen huonekalut sekä tavarat paikoilleen ja pidän suuren pihakirpputorin. Tähän on pakko uskoa.



Matkustelua ja retkeilyä tehtiin pienimuotoisesti. Viikko vierähti Norjassa Lofooteilla sekä Lapissa telttaillessa. Keväällä kävin Virossa Türissa kukkamatkalla ystävien kanssa ja joulukuussa Tallinnassa perheen kanssa. Metsäretkeilyä harrastettiin lähimetsässä, Lapakistossa ja Nuuksiossa. Kaupunkiretkiä tehtiin vain Lahteen ja kerran käytiin Kouvolassa Tykkimäellä sekä Porvoossa.

Jospa sitä tulevanakin vuonna pääsisi jonnekin ulkomaille edes kerran ja parissa Suomen kaupungissa voisi yrittää vierailla. Muuallakin kuin täällä Lahdessa.



Sellainen oli vuosi 2015. Jännä nähdä mitä tuleva vuosi tuo tullessaan, vieläkö lähdetään virpomaan?



4 kommenttia:

  1. Paljon on tapahtunut vuoden mittaan. Ehkä voisitte useammin siirtyillä tänne mäellekin...tervetuloa.

    VastaaPoista
  2. Sulla on kyllä ihana piha! Niin mun makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Tulipa tosi hyvä mieli tästä kommentista.

      Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)