torstai 10. joulukuuta 2015

Luukku kymmenen - askartelukaappi

Niin on ollut huisketta, etten ole ehtinyt joulukalenteria päivittämään. Harmittaa ja kovasti. Tänäänkään ei olisi aikaa istua koneella, mutta jätän nyt jotain muuta väliin. Vaikka lounaan. En ymmärrä miten voi olla näin kiirettä, vaikka en ole edes töissä, joululahjat on hankittu ja jouluruokakin on jo suunniteltu, enkä todellakaan ole minkäänlaista joulusiivoamistakaan harrastanut. Tavan arki on ollut ehkä hiukan työläämpää ja tiukempaa ja muuta tekemistä on enemmän. Iltamenoja on runsaasti, vaikka harrastukset ovat tauolla. Työtä teettää menojen ja ruokailujen ja kauppareissujen ja lämmityksen ja vaikka minkä aikatauluttaminen ja järjestäminen.  On ollut koulun joulujuhla Sibeliuksen syntymäpäivänä ja eilen oli Tyynen tanssiryhmän esiintyminen Lahdessa Sibeliustalossa. Nyt on joulujuhlat juhlittu ja enää on jäljellä tonttuilta, diskoilta, neljän kaverin synttärit ja onkohan kerhosskain vielä joulujuhla. Onneksi saan ajaa ensi viikolla jo autoa. Sekin helpottaa eloa ja oloa.Mutta asiaan. Kymmenes luukku pitää sisällään varsinaisen askartelun sijasta askartelukaapin. Tosin koululainen totesi, että askartelukaapin ensimmäinen askartelu on kaappi itse, kun tapetoin ja maalasin sen seiniä.

Kovin edustavaa kuvaa ei nyt hämärällä saa ja taustallakin näkyy ikävä rakennusmuovinen ovi. Kaappi siirtyy tuosta hiukan toisaalle, kunhan saadaan muita kalusteita ensin tieltä pois.

Kaappi on ostettu Ikeasta yli 15 vuotta sitten. Se on koivupuinen ja tarkoitettu tietokoneelle. Ja aluksi läppäriä säilytettiinkin siinä. Viimeiset kahdeksan vuotta se on ollut ompeluhuoneessa varastokaappina, kunnes se noin kuukausi sitten kannettiin tupaan askartelukaapiksi.

Kaapin olen maalannut jo aikoja sitten vaaleanpunaiseksi tavan kalustemaalilla ja ikkunoihin virkkasin pitsiverhot jo silloin 15 vuotta sitten. On ne kerran kai pestykin.
Ja askartelukaappi on askartelukaappi siksi, että sen sisällä säilytetään kaikki mahdolliset askartelutarvikkeet ja sen tasolla voi myös askarrella. Kaapin sisällä on hyvät valot, joten myös hämärään aikaan siellä näkee hyvin.

Kaapin tasot, ovet ja hyllyt maalasin kertaalleen kalustemaalin jämillä. Toisessa ovessa on siihen alun perin kuulunut metallilevy, johon saa magneeteilla asioita kiinni. Toisen oven keskustan maalasin liitutaulumaalilla. Takaseinä on tapetoitu tuulikaapin ylijäämätapetilla ja sivuseinät vanhan ruotsinkielisen aikakauslehden sivuilla. Sivujen liisteröinti ei onnistunut kunnolla ja pintaan jäi ikäviä kupruja. Toisaalta ne eivät juuri tässä kohteessa haittaa.
Kaapissa olevia purkkeja on kertynyt pikku hiljaa. Osan olen ostanut uusina tai kirpputorilta, osan olen saanut lahjaksi tai perinyt ja osa on vanhoja keksipurkkeja. Ne asiat, jotka eivät mahtuneet purkkeihin, sijoitettiin kenkälaatikoihin, jotka päällystin tapetinjämillä ja sarjakuvilla. Uutena kaappiin on ostettu lokerikot papereita varten. Pienilokeroinen lipastokin on uutena hankittu Ikeasta, mutta se on ollut meillä jo jonkun aikaa. Lokerikko on vielä tarkoitus maalata. Samoin roskiksena toimiva tyhjä maalipönttö odottaa päällystämistä. Vastaavanlaisen olen tehnyt pari vuotta sitten ja se on edelleen ahkerassa käytössä. Tämän kaapin vielä päällystämätöntä roskista olen jo joutunut aika tiheään tyjentämään.


Kaapissa olisi tarkoitus säilyttää kaikki askartelutarvikkeet ja välineet. Napit, nauhat, helmet, rautalangat, niitit, paperit, pahvit, maalit, kynät, siveltimet, sakset, värit, timantit, koneet, laitteet, liimat ja työkalut. Ruuvit, naulat, koukut, jäätelötikut, rusettikoneet, verhonipsut, silmät, tyhjät tulitikkuaskit, jouhet, kihvelit, nastat (joita on yksi), tarrat, viivottimet, nepparit, avaimet, massapallot ja ihan kaikki mahdollinen.

Aivan kaikkea en ole vielä kaappiin saanut laitettua. Osa tarvikkeista on luultavasti vielä piilossa ompeluhuoneen sekasotkussa. Sieltä ne siirtyvät tänne, kunhan niitä vastaan tulee. Samoin kaapin järjestys hakee vielä paikkaansa. Etummaisiksi siirtyvät pikku hiljaa ne rasiat, joiden sisältöä tarvitaan eniten.

Ihan kaikki ei kaappiin mahtunut ja kaapin laajennusosa on jo sunnitteilla. Haluaisin sinne (tai siihen laajennukseen) vielä mahtumaan lahjapaperit, tapetinjämärullat, lahjanarut sekä pienen korillisen vessapaperirullien hylsyjä. Tällä hetkellä ne eivät mahdu, mutta jos tuohon kaapin päälle löytyy jostain lisäsäilytystilaa, niin sinne sitten. Miehelläkin oli joku ehdotus laajennukseksi, mutta asiaa pitää vielä miettiä ja suunnitella.

Vaikka tilaa ei ole ihan tarpeeksi kaikelle mahdolliselle, on kaappi osoittautunut loistavaksi ja toimivaksi ideaksi. Lapset (ja minä) jaksavat siivota jälkensä paremmin, kun kaikelle on selkeät paikat. Jos ja kun askartelut jäävät kesken, ne voi jättää tuonne levälleen. Ovet vain kiinni, eikä ketään häiritse eikä kukaan pääse sotkemaan kesken olevia askarteluja.

6 kommenttia:

 1. Aika mahtava idea, juuri tuo että on taso juuri siinä missä on tarvikkeetkin, ja oven voi sulkea jos homma täytyy jostain syystä lopettaa kesken. ja se vasta on ärsyttävää kun kaikki materiaali on sikin sokin eri kaapeissa niin kuin meillä. En tykkää yhtään mutta parempaa ratkaisua ei vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sikin sokin eri kaapeissa ja laatikoissa ja kahdessa kerroksessa ne oli meilläkin. Ensin olin ajatellut omaa askartelupöytää, jossa on pari laatikkoa, mutta onneksi muistin, että tämä kaappi on vähän huonossa käytössä. Oma askarteluhuone olisi kanssa kiva ja mullahan sellainen on, mutta se on tällä hetkellä varastona ja tämä kaappi on lapsillekin kiva. Tosin ne varmaan innostuisi siitä huoneestakin.

   Poista
 2. Todella kiva tuo ulosvedettävä taso tuossa ja koko kaappi, mistä löytyy kaikenlaissen "roju". Haluatko lisää askastelutarvikkeita? Jotain siivouksessa on löytynyt ja löytynee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Askartelutarvikkeet kelpaavat kyllä, kulutus on sen verran reipasta.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos :) Niin on. Tänäänkään en malttanut tehdä oikein mitään muuta kuin askarrella kaapissa :D

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)