maanantai 24. elokuuta 2015

Sadonkorjuuta ja kukkia

Nyt olisi pienimuotoista sadonkorjuuta tehtävä vähän joka suunnalla.

Vadelmat kypsyvät ja haluaisin tehdä hilloa, mutta niitä ei kypsy kerrallaan tarpeeksi. Ottaa päähän jos jäädään ilman. Ensi vuonna kyllä otan varman päälle ja teen hillot jo mansikoista.

Kesäkurpitsat kasvavat silmissä ja tulee kiire kerätä ne ennen kuin kasvavat kokoon jätti. Sitten niitä ei syö enää kukaan. Mutta kuka haluaa joka päivä syödä kesäkurpitsaa ja minulla ainakin ruokaideat siitä ovat varsin suppeat. Pitää kai taas hakea googlesta apua.

Kantarelleja tulee myös. Ei kuitenkaan joka päivä vaikka niihin ei kyllästyisikään. Mustikoitakin pitäisi vielä kerätä, pakastimessa on tilaa. Mutta kalenteri näyttää täydeltä aina hyvään mustikanpoimimisaikaan.

Porkkanat on jo melkein syöty, kolmanneksi viimeinen meni tänään kerhoevääksi. Oman maan herneiden ja tomaattien sekä omista raparpereista tehdyn mehun kanssa.

Herneitä tulee myös, mutta nekään eivät kauan kupissa vanhene.

Yhtä jättikurpitsaa kasvatetaan halloweeniksi. Laitettiin sille oma petikin alle, ettei tulisi sorasta jälkiä. Ja varovaisesti joka päivä tarkistetaan, ettei vaan ole alkanut pilaantua.

Pari pientä kirsikkatomaattia on löytynyt, isommat alkavat vasta pikku hiljaa kypsymään. Ei paniikkia niiden kanssa.

Viinirypäleitä tulee paljon. Niidenkään aika ei ole vielä.

Härkäpavuista on tehty yksi kastike. Vielä niitä riittää toiseenkin satsiin. Oli muuten hyvää.

Vanhan omenapuun omput ovat joko aa rupisia tai bee muumioita eli sieltä ei suuhun laitettavaa juuri tule. Nuoressa Pirja-puussa on seitsemän kaunista ja sileää omppua. Tai on ainakin niin kauan kunnes jalkapallo osuu niihin.

Tällä viikolla pitää myös aloittaa mehun valmistaminen. Punaherukoita, mustaherukoita, ehkä noin kourallinen viherherukoita ja kaksi kourallista valkoisia höyrytetään mehuksi. Ja raparperien uusi kasvusto myös.

Perunat ja sipulit pitää myös jossain vaiheessa nostaa. Mutta niilläkään ei ole kiire.

 Sadonkorjuuaika ei vie aikaa kuitenkaan pihalla patsastelulta ja kukkien katsastelulta. Vähän on tänä vuonna päässyt monet raaskuiksi, koska en ole viitsinyt leikata mitään vielä alas. Siis niitä, jotka yleensä leikkaan kukinnan jälkeen siistiksi. Raaskujen seassa on vielä paljon kukkivaa.

Värimintut, malvat, rantakukat, laukat ja syysleimut ovat täynnä kaikenlaisia ötököitä ja perhosia. Pallohortensiat ja mustilanhortensiat kukkivat tänä vuonna runsaasti. Paitsi se yksi pallohortensia, joka kasvaa sellaisessa kuopassa, että ihme kun on vielä edes hengissä. Pitää laittaa siirrettävien listalle.

Syysleimut kukkivat tänä vuonna vähän ja ovat muutenkin melko onnettomia. Kotilot syövät niitä mielellään ja lehdet ovat sen näköiset. Ja juuri rumien lehdettömien tai reikälehtisten varsien vuoksi en tänä kesänä latvonut leimuja ja kukinta jäi niukaksi.


Kasvu on ollut kaikessa tänä kesänä runsasta. Paitsi niillä kukilla, joiden kastelu unohtui.
Ja puuliiteri - se näyttää nyt tältä. Runkotolpat on pystyssä ja kuvasta poiketen myös etupuolelta. Ei puutu enää paljon mitään. Kohta pääsee klapitalkoisiin.

8 kommenttia:

 1. Liiteri on jo pitkällä! Samanlaista sadonkorjuun tuskaa on täälläkin. Itse käytän kesäkurpitsaa kasvissosekeitossa (myös pakastettu käy), paistan sellaisenaan tai muiden kasvisten kanssa. Ja hyvän pihvin saa kun raastaa kesäkurpitsaa ja halloumia, sekaan vain kananmuna. Ylitarjontaa on silti :D

  Herra C maistoi tänään turkkilaista jogurttia! Muutaman lipaisun ja ihmetteli kovasti mitäs herkkua tämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvissosekeittoon minäkin kesäkurpitsaa laitan. Täytyy varmaan pistää pakkaseen talven keittoja varten, niin ei tule nyt liika-annostusta. Pihviä pitää kokeilla kanssa, jos viikonloppna tekisi vaikka hampurilaisia :) Kiitos vinkistä.

   Voi että, me just tänään(kin) mietittiin, että mitenköhän herra C on kehittynyt. Pitäisi tulla katsomaan. Toinen on jo maisteluvaiheessa :)

   Poista
 2. Raasta pakkaseen kesäkurpitsaa. Talven mittaan kelpaa vaikka leivässä tai sopassa tai piirakassa tai tee aronioiden kanssa hilloa.
  Säilöntää on tehty meilläkin.
  Nyt olen juhlimassa, loppuviikolla kotona.

  VastaaPoista
 3. Tässä on mun lempiruoka, aah, pääsen linkkaamaan itseeni :P
  http://ehtoisa.blogspot.fi/2013/07/kesakurpitsa-al-parmigiano-al-forno.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsastamassa ja tuohan on myös pakko laittaa ruokalistalle. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Kesäkurpitsasta tulee hyviä lettuja, raasta kurpitsa lisää jauhoja, kananmunia, suolaa ja tarvittaessa nestettä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin menee testaukseen, kiitos ohjeesta :)

   Poista

Jokainen kommentti ilahduttaa :)